Jälkiruokaa – ja vähän muutakin

Ravintolakokiksi opiskeleva Niina Jaakkola ja kisan pääruoka.

Liperiläisestä Niina Jaakkolasta voi lähivuosina hyvinkin kuoriutua todellinen huippukokki. Ravintolakokiksi Pohjois-Karjalan ammattiopistossa opiskeleva 18-vuotias nuori on jo nyt antanut vankan näytön osaamisestaan ja ammattitaidostaan – ja lunastanut siten paikan ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailuihin.
EuroSkills-nimellä tunnetut kisat järjestetään lokakuussa Spa-Francorchampsissa Belgiassa; mittelöihin osallistuu satoja kilpailijoita 25 eri maasta. 18-25-vuotiaat eurooppalaisnuoret ottavat toisistaan mittaa yli 50 lajissa.

– Kaikki alkoi siitä, kun kisavalmentajanani toimiva Tarmo Wasenius ilmoitti minut tietämättäni EuroSkills-kisojen karsintaan, Jaakkola muistelee.
Sittemmin liperiläisnuori on hionut osaamistaan paitsi opintojensa lomassa, myös Jyväskylässä järjestettyjen treeniviikonloppujen tiimellyksessä.

– Viimeisenä treeniviikonloppuna järjestettiin karsinnat, joissa ratkottiin, kuka pääsee osallistumaan EuroSkills-kisoihin, Jaakkola taustoittaa.


Mielikuvitusta peliin

Euroopan parhaan ravintolakokin tittelistä kisaavat ottavat toisistaan mittaa kaikkiaan kuudella eri osa-alueella. He valmistavat fingerfoodia eli pieniä cocktail-paloja, sosekeittoa, kylmää alkukalaa, pääruoan naudan sisäfileestä, ankanrintaa sekä jälkiruoaksi suklaaleivonnaisen.

– Näiden ruokalajien tekemistä on jo harjoiteltu useampaan otteeseen, Jaakkola kertoo.
– Itse pidän kaikkein eniten jälkiruoan valmistamisesta. Haasteellisinta on sitä vastoin kylmän alkukalan valmistaminen, sillä siihen on vaikea saada riittävästi makua.

EuroSkills-kisoissa kilpailijoille annetaan raaka-ainekori, jonka antia hyödyntäen eri ruokalajit on loihdittava. Voitokkaan lopputuloksen avaimet eivät toki piile yksinomaan raaka-aineissa; myös taidolla ja mielikuvituksella on sanansa sanottavanaan.

– Ravintolakokin työssä on parasta juuri se, että koko ajan saa kehittää jotain uutta. Eihän missään ravintolassa tehdä samoja ruokia vuodesta toiseen, vaan listat vaihtuvat aina aika ajoin, Jaakkola toteaa.
Ravintola-alan tuleva ammattilainen kokeileekin mielellään kaikkea uutta, niin ravintolan liesien ääressä kuin kotikyökissäkin.
– Kymmenentuntisen työpäivän jälkeen minua ei keittiössä liiemmin näe, mutta vapaapäivinä tykkään kyllä laittaa ruokaa ja leipoa.

Ensin SM-kisoihin

Ennen lokakuisia EuroSkills-kilpailuja Jaakkola osallistuu valtakunnallisiin Taitaja-kilpailuihin. Ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailujen semifinaalit järjestetään tammikuussa; finaalin aika koittaa puolestaan huhtikuun lopulla.
– Toivottavasti selvitän nyt tieni finaaliin asti. Viime vuonna en päässyt semifinaalivaihetta pidemmälle, mikä johtui ihan puhtaasti harjoittelun puutteesta. Nyt kokemusta ja osaamista on kuitenkin viimevuotista enemmän, joten kisaan on helpompi lähteä, Jaakkola kertoo.

Ammatillista osaamista mittaavat kisat kertovat osallistujalleen yhtä jos toista niin omista vahvuuksista kuin heikkouksistakin. Toisaalta ne tarjoavat myös mainion tilaisuuden ammatillisten kontaktien luomiseen ja mahdollisesti auttavat myös ujuttamaan jalkaa työpaikan oven väliin.

– Työpaikan saannin kannalta kisoista ei ainakaan mitään haittaa ole. Vaikka itse olenkin sitä mieltä, että työpaikan saantiin tarvitaan kaikkein eniten omaa tahtoa, Jaakkola tuumaa reippaasti.

Vastaa