Pahin talvimyrsky miesmuistiin

Tapaninpäivänä alkanut talvimyrsky teki tuhojaan myös Liperissä.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan tuuli yltyikin esimerkiksi Liperin Tuiskavanluodon mittauspisteen puuskissa paikoin reippaasti yli 20 metriin sekunnissa.

Iltaan mennessä tehtäviä oli kertynyt jo 120 kappaletta, joista valtaosa 108 kappaletta oli puun raivausta tieltä tai rakennusten päältä. Muun muassa Vaiviontie oli tiistaina useita tunteja poikki ja Hammaslahdentielläkin heiluttiin moottorisahan kanssa.

Pohjois-Karjalan Sähkön mukaan myrsky oli historian pahin talviaikaan sattunut suurhäiriö. Tiistai-llan tunteina sähköttä oli pahimmillaan 40 000 taloutta mukaan lukien sadat liperiläiset ja koko Rääkkylä. Kirkonkylällä oli ollut neljän tunnin sähkökatko myös tapaninpäivänä.

– Onneksi lämpötila oli ulkona niin matala, ettei ihmisillä ollut sen puolesta hätää. Keskiviikkoaamun aikana sähköt ovat ilmeisesti pääosin palautuneet pitäjässä, Rääkkylän kunnanjohtaja Yrjö Eronen huokaisi helpotuksesta.

Rääkkylän valtuusto pohti joulukuisessa talousarviokokouksessaan, onko vuodella 2012 varattava rahaa vuodeosastoa ja palvelukoteja auttavan aggregaatin hankintaan. Rahaa varattiin ja ympäristölautakunnalle annettiin tehtäväksi pohtia sopivanlainen ratkaisu.

– Aika osuvasti tämä muistutus luonnon voimista nyt tuli. Eihän sitä kukaan uskoisi, että Suomessa voi tällaista tapahtua.
Keskiviikkona päivällä sähköt olivat vielä poikki muun muassa Rääkkylän Varpasalossa, Jaamalla ja Piimälahdessa. Sähkökatko oli kestänyt eilen päivällä jo 20 tunnin ajan.

Lypsyt seis!

Normaalisti sähkökatkot aiheutuvat puiden kaatumisesta linjoille, ja niistä selvitään tällöin puun poistolla.

– Isojen puiden kaatumiset ovat aiheuttaneet nyt linjojen lisäksi rakenteiden rikkoontumisia, Mikko Leinonen Pohjois-Karjalan Sähköltä kertoi eilen.

Pelastuslaitos taas muistuttaa, ettei sähkölinjoille kaatuneita puita saa mennä omatoimisesti raivaamaan.

Liperi pääsi myrskyssä hieman muita kuntia vähemmällä. Keskiviikkona ongelmia oli enää reilulla sadalla taloudella muun muassa Liperinsalossa ja Huistinvaarassa. Jälkimmäisessä sähköt olivat eilen päivällä olleet lähes vuorokauden poikki.
Siikasaaressa asuva Markku Kuittinen ehti jo varata tilalleen aggregaatin konevuokraamosta, kun sähkökatko pysäytti lehmien lypsyn ja maidon jäähdytyksen tiistai-iltana.

– Kun lähdin kotoa, niin ensimmäisenä piti raivata tieltä puut pois. Onkisalmen tienristeyksessä oli sähkömiehet, jotka vinkkasivat vian ratkeavan kenties pian, Kuittinen kertoi.

Laurinniemen tilalla on 40 lypsävää lehmää ja nyt Kuittinen harkitsee tosissaan aggregaatin ostamista.

– Kolmen tonnin kahta puolta sellainen taitaa maksaa, mutta alkaa se olla jo eläintilallisen perusväline. Vähintäänkin vettä on eläimille saatava, Kuittinen tuumaa.

Lähes kaikilta osin sähkön varassa oleva yhteiskunta kohtasi myrskyn myötä ennen kokemattomia vastoinkäymisiä. Matkapuhelimet eivät kaikkialla toimineet pitkän sähkökatkon sammutettua tukiasemat.

Viestintäviraston määräysten mukaan tukiasemilla täytyy olla haja-asutusalueella kolmen tunnin akkuvaraus. Akkuvarauksen pidentämisestä on tehty vuonna 2010 lakialoite.

Toisaalta tasoristeyksien sähköllä toimivat varoituslaitteistot olivat poissa pelistä. Mutta eipä junatkaan sitten kaikkia yhteyksiä kulkeneet.

Vastaa