Postitonttu matkaan jo käy

Arto Kinnunen ja Riitta Kärki lajittelevat joulukortteja. Itellan Ylämyllyn toimipisteessä joulutervehdykset lajitellaan käsin.

On tonttuja, enkeleitä ja rakastuneen oloisena halailevia lumiukkoja. Tosin joulukortteja lajittelevat postitontut eivät ennätä lainkaan ihastella kuvien kirjoa – heitä kiinnostavat ainoastaan vastaanottajien osoitteet. Vaikka ihmekös tuo, eihän viidenkymmenen miljoonan postikortin toimittaminen lähettäjältä vastaanottajalle ole mikään pikkujuttu.

– Kyllähän paketit ja joulukortit työllistävät postin väkeä melko lailla. Kelit ovat tänä vuonna sen verran epävarmat, ettei joulupukki ihan jokaiseen mökkiin ennätä. Niinpä Itella auttaa joulutervehdysten toimittamisessa, Ylämyllyn Itellan toimipisteen esimies Pekka Parviainen vitsailee.

Pakettiliikenne vilkastuu joulun tienoolla jonkin verran, mutta korttien kohdalla vastaava ilmaus olisi silkkaa vähättelyä – onhan joulu vuoden ylivoimaisesti suurin korttisesonki. Joulukorttiperinne on juurtunut syvälle suomalaiseen tapakulttuuriin, sitä eivät ole horjuttaneet sen paremmin sähköpostitervehdykset kuin sosiaalisen median ulottuvuudetkaan.

– Joulukorttien määrä on pysynyt melko vakiona jo vuosikymmenien ajan. Tekstarit ja muut sähköiset joulutervehdykset ovat vain lisämaustetta, Parviainen toteaa.

Liperin kunnan mailla joulukortteja liikkuu noin 120 000, joista osapuilleen 95 000 Ylämyllyn alueella.

– Liperiläiset lähettävät joulukortteja keskimäärin 20 per talous, kun valtakunnallinen keskiarvo on 17, Parviainen kertoo.

Pari lisäkäsiparia

Kustin kuvakulmasta katsottuna juuri nyt on käsillä yksi vuoden kiireisimmistä päivistä.

– Keskiviikkoisin ja torstaisin postia liikkuu muutoinkin keskimääräistä enemmän, niin myös jouluviikolla, Parviainen toteaa.

– Tosin siinä mielessä tilanne on tänä vuonna hyvä, että aattoa edeltää kokonainen jakeluviikko.

Jouluruuhkia helpottamaan Itella on palkannut kaikkiaan kolme tuhatta kausityöntekijää eri puolille Suomea. Eniten kysyntää käsipareilla on postinlajittelussa, -jakelussa sekä kuljetustehtävissä. Ylämyllyn toimipisteeseen varsinaisia jouluapulaisia ei ole palkattu, mutta.

– Työntekijöiden normaalivahvuus Ylämyllyllä on 11. Näin joulun alla työn touhussa on kaksi ihmistä enemmän – lomat on jaksotettu niin, ettei kukaan ole lomalla ja lisäksi määräaikaisia työntekijöitä on vahvuudessa tavallista enemmän, Parviainen luonnehti.

Joulukorttien lajittelussa riittää toki työnsarkaa, mutta muitakin hommia Itellan toimipisteessä piisaa.

– Liperin alueella postin työntekijöiden päivätyöpanoksesta noin puolet koostuu lajittelusta ja muusta valmistelevasta työstä. Postin jakamiseen hupenee sitten se toinen puolikas, alueen esimies kertoo.

Vastaa