Joukkoliikenteen rahat vähenee

Koululaiskuljetukset ovat paikallisen bussiliikenteen selkäranka.

Yhtä aikaa peruspalveluja suunnitellaan keskitettävän Liperissä, vaikka jo nyt taajamissa asuvat ihmiset ovat paikoin joukkoliikenteen ulottumattomissa.

Työmatkalaisten onnistuu kulkea Liperistä tai Viinijärveltä Ylämyllylle tai Joensuuhun sekä päinvastoin.

Kirkonkylän ja Viinijärven taajamien välinen liikenne sen sijaan on surkeassa tilassa; Liperistä Viinijärvelle pääsee kerran päivässä aamuisin. Viinijärveltä kirkonkylälle taasen on vara valita kahdesta aamuvuorosta. Käytännössä aikataulu tarkoittaa, ettei kummastakaan taajamasta toiseen ole asiaa käymään; ellei sitten aio yöpyä kaverilla ja palata aamulla kotiin.

Paitsi, että koululaisvuorojen kyytiin voi hypätä, ken tietää monelta ja mistä. Koululaisbussit ovat toisaalta tupaten täysiä.

– Minun äiti tulee Viinijärveltä kirkonkylälle aamulla ja tuonne se iltapäivällä kahden jälkeen koulun pihaan menee bussia odottamaan, Satu Immonen kertoo.

Kirkonkylällä asuva Immonen itse on autoton ja joutuu näin kyselemään joltakin kyytiä Viinijärven suuntaan.

– Outokummun suuntaan on tosi huonot yhteydet, jos nyt vaikka joku lähtisi opiskelemaan sinne.

Viikonloppuisin välillä ei ole liikennettä laisinkaan.

Matkustajan tuki kallista

Lähtökohdiltaan kunnan sisäisistä vuoroista huolehtii kunta itse. Kuntien väliset vuorot taas ovat osin Ely-keskusten ostoliikennettä. Nykyinen liikennöintikausi päättyy ensi kesäkuussa ja uudet kilpailutukset kolmelle seuraavalle vuodelle on käynnistetty.

– Liikennöitsijä tekee tarjouksen ja Ely-keskus maksaa liikennöinnistä syntyvän alijäämän, joukkoliikennepäällikkö Seppo Huttunen yksinkertaistaa käytäntöä.

Ely-keskuksen harteilta siirtyy pois vuoden vaihteessa muutamia vuoroja. Ne kuuluvat jatkossa Joensuun, Liperin ja Kontiolahden yhteiselle uudelle toimivaltaiselle elimelle.

– Uudelle taholle voidaan myöntää tukea, mutta vielä siitä ei ole päästöstä, Huttunen toteaa.

Elyltä siirtyy pois muun muassa arkisin myöhään illalla Liperistä Joensuuhun ja takaisin ajettava vuoro. Sen osalta jokaista matkustajaa on tähän asti tuettu 5,50 eurolla.

Toinen siirtyvä vuoro on lauantaina yöllä ajettava vuoro, jota on tuettu moninkertaisesti tällä summalla.

– Ei nämä vuorot tule lipputuloperiaatteella toimeen missään nimessä. Toivotaan, että uusi valtion asetus valmistuisi tämän vuoden puolella.

Huttunen toivoisi tavallisten ihmisten käyttöön tarkoitetun palveluliikenteen lisääntyvän entisestään. Tähän tarvitaan kuntaa.

– Ely-keskus voi olla tukemassa palveluliikennettä, Huttunen kertoo.

Vastaa