Sirtexin Aino Leppäkari Liperin Vuoden yrittäjä

Vuoden yrittäjänä palkittu Kangashuone Sirtexin Aino Leppäkari nauttii silminnähden saamastaan tunnustuksesta.

– Yrittäjä on tehnyt harrastuksestaan ansiotyön ja osannut elää trendien mukana. Tämä on hyvä osoitus uraauurtavasta naisyrittäjyydestä.

Outokummun yrittäjänä palkittiin kolmen yhdistyksen yhteisjuhlassa Syrjän Hovi Helka Tolppanen ja Polvijärven tunnustuksen sai Lämpökuningas.

Polvijärven kunnanjohtaja Pauli Vaittinen pohti julkisten palvelujen merkitystä yritysten kannalta ja muistutti siitä, että Polvijärvellä kunnan menot on sovitettu tulojen mukaan. Veroaste on maakunnan toiseksi alhaisin, 19 prosenttia.

– Yhteistyö Liperin kanssa tiivistyy vuoden 2013 alusta, kun sote-palvelut yhdistetään. Polvijärvi kannattaa yhteistyötä ja itsenäisiä kuntia. Ei kuntia pidä niiden tahdon vastaisesti liittää toisiinsa, Vaittinen sanoi.

Maaseudun palvelujen alasajo huolestuttaa. Polvijärvelle valaa uskoa ensi vuonna avattava kaivos, jonka arvioidaan tuovan kuntaan jopa sata uutta työpaikkaa. Kunnan sisältä työllistävä vaikutus voi olla 30-40 henkeä.

Puolet jäseniksi

Pohjois-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Matti Vuojärvi piti realistisena tavoitteen yrittäjien järjestäytymisasteen nostamisen yli 50:n.

– Liperi on ollut hyvä suunnannäyttäjä. Jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti viime vuosina ja lähestyy nopeasti tätä kynnystä.

Vuojärvi nosti esille myös jäsenkunnan aktiivisuuden vaalikentillä, sillä kunnallisvaaleihin on enää 11 kuukautta aikaa.
Edellisissä vaaleissa yrittäjäehdokkaiden saama äänimäärä oli 17,6 prosenttia, nyt tavoitteena on 25 prosenttia.
Hän näki väistämättömänä työurien pidentämisen ja toivoi määräaikaista poisto-oikeuden kaksinkertaistamista kasvun takaamiseksi haasteellisessa tilanteessa.

Pohjois-Karjalassa painitaan yrittäjien ikääntymisen kanssa. Noin 2 000 yritystä etsii seuraavan viiden vuoden sisällä jatkajaa, joko sukupolvenvaihdosta tai yrityskauppaa ulkopuolelle.

– Jos vaihdokset eivät toteudu, voi palvelutarjontaan syntyä uusi aukko, hän povasi.

Jaakkola jatkaa

Sopuisasti ja pienin muutoksin tehtiin ennen juhlaa päätökset Liperin Yrittäjien syyskokouksessa. Jussi Jaakkola sai yksimielisen valtakirjan seuraavalle puheenjohtajakaudelle 2012, ja hallitukseenkin tuli vain yksi vaihdos.

Paikkakunnalta pois muuttaneen Eila Andelinin tilalle valittiin Minna Kurvinen. Uudelle kaksivuotiskaudelle erovuoroisista jatkavat Satu Hirvonen, Anna-Mari Laakkonen ja Erkki Nylund. Lisäksi hallituksessa jatkavat (2012) Anna-Liisa Karpathakis, Harri Mäenpää, Sami Puustinen ja Leena Räsänen.

Kun yhdistyksen jäsenmäärä on ylittänyt 220:n rajan, aluejärjestön kokouksiin voitiin nimetä yksi lisäedustaja. Varsinaisiksi kokousedustajiksi valittiin Jussi Jaakkola, Minna Kurvinen, Timo Mononen, Erkki Nylund ja Harri Mäenpää. Yhdistyksen tilejä ja toimintaa tarkastavat jatkossakin Jalo Lehtovaara ja Mauri Tolvanen.

Aluejärjestön hallituksessa Liperiä edustavat Jussi Jaakkola (varalla Harri Mäenpää) sekä Erkki Nylund (Satu Hirvonen).
Ensi vuodelle yhdistys on asettanut jäsentavoitteekseen 240. Talousarvion loppusumma on 8 620 euroa.

Esityslistan ulkopuolella puheenvuoron käyttänyt kunnanjohtaja Hannele Mikkanen kertoi kunnan varanneen ensi kesän Karjalan messuille kahdeksan osastoa. Liperiläisyrittäjät pääsevät edullisemmin ja yhtenäisemmin esille kuin yksin esittelypaikan varaamalla. Hän myös harmitteli kunnan saamaa julkikuvaa, joka ei ole tekoja ja sisäistä työskentelyhenkeä vastaava.

Vastaa