Mantsisen tilauskirja täynnä

Mantsisen pääkonttori sijaitsee Ylämyllyllä.

Nostureita valmistavan Mantsisen toimitusjohtaja Martti Toivanen kertoo yrityksen tilauskirjan olevan täynnä ensi kesälomiin saakka.

– Lamahöpötys ei ole näkynyt tehtaassa millään lailla. Viime vuodesta olemme palkanneet parikymmentä työntekijää lisää, Toivanen kertoo.

Tällä hetkellä Ylämyllyn tehdas työllistää 110 henkeä. Koko Mantsinen Group Ltd Oy:llä on yhteensä 500 työntekijää, joista loput työskentelevät logistiikkapalveluissa Imatralla, Venäjällä ja Baltiassa.

Yrityksen vienti kasvaa koko ajan.

– Kokonaisuudessaan vienti on kasvanut viime vuodesta 50 prosentilla. Kreikan ja Italian sekä aikaisemmin vahvan Espanjan viennissä on tietysti ollut hiljaista, Toivanen kertoo.

Ylämyllyllä pääkonttoriaan pitävän perheyrityksen viennistä iso osa koostuu Venäjästä, jossa talousongelmat eivät niinkään näy.

Toivasen ainoa pelko on rahoitusmarkkinoiden maailmanlaajuiset uhkakuvat.

– Mikäli rahasta tulee liian kallista niin asiakkailta loppuu investointihalut.

Kaiken kiireen keskellä Mantsinen on tehnyt myös itse investointeja.

– Konttorin sekä tuotannon suunnittelun ja työnjohdon tilojen laajennus on nyt valmis.

Teollisuus veti maakunnan liikevaihdon kasvuun

Peruutuspeiliin katsottaessa maakunnan yrityksillä pyyhkii paremmin kuin hyvin. Maakuntaliitto julkaisi maanantaina Pohjois-Karjalan talouskatsauksen vuoden 2011 kuudelta ensimmäiseltä kuukaudelta. Katsaus on nyt uudelta nimeltään Trendit-julkaisu. Maakuntajohtaja Pentti Hyttinen sai ilokseen todeta, että Pohjois-Karjalan kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi vuoden 2011 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana jopa 12,4 prosenttia. Vertailun vuoksi valtakunnallisesti kasvu oli kymmenkunta prosenttia.

Henkilöstön määrän kehitys kyykkäsi taantuman aikaan, mutta nousi Joensuun seudulla jo vuoden 2010 aikana ylitse vuoden 2005 suhdannehuipun.

Liikevaihdon kasvu oli suurinta, 66 prosenttia, koneiden ja laitteiden valmistuksessa. Metalliteollisuus kokonaisuudessaan kasvatti liikevaihtoa 38 prosenttia.

Josekin varatoimitusjohtaja Jarmo Kauppinen on kuitenkin huolissaan uusien yritysten vähäisestä syntymisestä.

– Yritysten nettolisäys oli syyskuun loppuun mennessä 63 kappaletta ja niitä pitäisi normaalitahtiin olla jo toista sataa.

Vaihtelun seutukunta

Keski-Karjalan Ketin toimitusjohtaja Risto Hiltunen esitteli maakunnan nopeimmin kasvavan seutukunnan lukuja ristiriitaisin tuntein. Puhos Boardin syksyinen konkurssi vie seutukunnalta 144 työpaikkaa ja 70 miljoonan ekovoimalaitoksen tulo Kiteelle on vielä epävarmaa.

Toisaalta Keski-Karjalan yritysten viennin kasvu oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla jopa 56 prosenttia. Venäläisten matkailun merkitys näkyy myös tilastoissa.

– Tax free –myynti kasvoi seutukunnalla huikeat 91 prosenttia ja yöpymisetkin lisääntyivät yhdeksällä prosentilla, Hiltunen kuvaa tilannetta.

Maakuntaliiton tilaisuudessa useissa puheenvuoroissa muistutettiin kuitenkin, että pian ollaan tilanteessa, jossa matkailijoista kilpaillaan ja myös Pohjois-Karjalassa tarvitaan investointeja. Naapurimaakuntiin kun on noussut tai nousemassa kylpylöitä, kansainvälisiä marketteja ja matkailukeskuksia.

Vastaa