Pääroolissa ruoka

Perinteisten jouluruokien ohella pikkujouluissa maistuvat myös kevyemmät herkut, kuten erilaiset salaatit. Kuva: Jutta Kurki

Pikkujoulusesonki on pian kiivaimmillaan työyhteisöjen, yhdistysten edustajien ja kaveriporukoiden kokoontuessa viettämään kinkereitään. Koivuniemessä Rääkkylässä ensimmäiset pikkujoulut on jo vietetty, ja varauskalenteri näyttää varsin hyvältä myös tulevien viikkojen osalta.

– Tilaa on vielä, vaikka varauksia onkin tehty paljon, yrittäjä Riitta Soininen kuvailee.

Koivuniemen erikoisuus on irlantilainen jouluateria, mikä pitää sisällään muun muassa ruusu- ja parsakaalia, perunaa monissa eri muodoissa, herneitä sekä keitettyä, makeutettua porkkanasosetta. Joulupöydän kiistaton kunkku on kalkkuna.

– Kokonainen kalkkuna on tosin sen verran kookas, että sellaisia tarjoamme vain isommille ryhmille. Kalkkunan sijaan tarjolla saattaakin olla esimerkiksi täytetty broileri, Soininen mainitsee.

Ruokailu ei suinkaan ole Koivuniemessä pidettävien pikkujoulujen ainoa ohjelmanumero.

– Pienemmille ryhmille järjestämme erilaisia rentoutushoitoja, kuten intialaista päähierontaa. Ja kyllähän musiikkiesityksiin liittyviä kyselyjäkin aina pikkujoulusesongin aikaan tulee, Soininen sanoo.

Rääkkylän Osuuspankin vuokraama OP-Tupa tarjoaa sitä vastoin vain puitteet juhlien pitoon; tapahtumanjärjestäjän rooliksi jää huolehtia niin virvokkeista kuin viihdepuolestakin.

– Kesäaikaan OP-Tupa on ollut suosittu juhlatila, mutta kysyntää on ollut myös näin joulun alla. Muutamia varauksia on jo tehty, pankinjohtaja Olli Koivula kertoo.

Ensimmäiset varaukset helmikuussa

Liperin kirkonkylällä sijaitsevan ravintola Lipstikan varauskirja näyttää pikkujoulukauden osalta kohtalaisen täydeltä.

– Muutama viikonloppu on jo täyteen buukattu, mutta iltoja on vielä vapaana, yrittäjä Anne-Mari Laakkonen kertoo.

Varauksia on vielä odotettavissa, sillä.

– Asiakkaat tekevät varauksia alle viikonkin varausajalla. Samainen ilmiö oli havaittavissa jo viime vuonna: varaukset tehdään melko myöhään.

Lipstikassa pikkujoulujaan viettävät etupäässä yritykset ja yhdistykset. Pääosaa kinkereissä näyttelevät lautasilla komeilevat herkut.

– Muutaman viime vuoden ajan trendinä on ollut, että pikkujouluissa keskitytään juomisen sijasta syömiseen.

Samoilla linjoilla on myös viinijärveläisen maatilamatkailuyritys Viinimarjan yrittäjä Marja Toivanen.

– Ruoka, yhdessäolo ja hauskanpito tuntuvat olevan pääosassa näin pikkujouluaikaan.

Ensimmäiset pikkujouluvaraukset Viinimarjaan tehtiin jo helmikuussa. Sittemmin merkintöjä on varauskirjaan tullut mukavaan tahtiin, vaikkakin vapaita aikoja vielä löytyy.

– Varsinaisten pikkujoulujen lisäksi useat tahot käyvät meillä myös ruokailemassa, herkuttelemassa perinteisillä jouluruoilla, Toivanen mainitsee.

Vastaa