Lämmin syksy koettelee kasveja

Poikkeuksellisen lämmin syksy saa puut, pensaat ja kasvit hämmennyksiin – vieläkö kasvukausi jatkuukin?!

– Terminen kasvukausi päättyy, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi alle viiden asteen. Marraskuun ensimmäisen viikon keskilämpötilat olivat Pohjois-Karjalassa vielä selvästi yli sen, Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Asko Hutila kertoo.

Valtakunnallisesti marraskuun lämpimin päivä oli viime keskiviikko, jolloin Liperissä rikottiin lentoaseman mittauspisteen marraskuun lämpöennätys.

– Päivän korkein lämpötila oli +10,5 astetta. Edellinen ennätys oli vuodelta 1984, Hutila tietää.

Samaisena keskiviikkona päivän keskilämpötila lentoasemalla oli +9,5 astetta, vaikka yleensä tähän aikaan vuodesta ollaan lähellä nollaa.

Terminen talvi alkaa, kun päivän keskilämpötila on pysyvästi eli reippaasti yli viikon ajan ollut jokseenkin alle nollassa.

– Terminen talvi alkaa normaalisti maakunnan pohjoisosissa lokakuun puolella ja eteläisissä osissa heti marraskuun alkupäivinä.

Termisen talven määrittäminen ei ole kovin yksiselitteistä, sillä esimerkiksi vuonna 2006 kerran julistettu terminen talvi peruutettiin lauhan loppuvuoden ansiosta.

– Pysyvä lumi sataa tilastollisesti hieman termisen talven alkua myöhemmin. Pohjois-Karjalassa pysyvä lumi sataa keskimäärin marraskuun puolivälissä.

Ravinteet hukkaan

Mutta takaisin niihin vahveroihin. Metsissä riittää edelleen lumettoman kelin takia suppilovahveroita. Rääkkylässä taas on noussut uudet kasvustot kantarelleja.

– Ja ovat vielä tosi hyvälaatuisia, eräs sienestäjä totesi viime viikolla.

Kalastajille pitkä syksy on mukavaa aikaa; kunhan myrskyt eivät sotkisi vesiä.

Mansikkamaalta on näinä päivinä voinut bongata mansikankukkia tai jopa raakileita. Muutamissa pensaissa näkyy myös auenneita silmuja.

Ympäristökeskuksen tutkija Raimo Heikkilä on huolissaan joidenkin kasvien talvehtimisesta. – – Omalla pihallani saksankirveli on kasvattanut tuuhean uuden pehkon, liperiläinen tutkija tuumaa.

– Muutamat kasvit ovat jo kerran valmistautuneet talveen, siirtäneet ravinteensa juuristoon ja nyt sitten palauttaneet niitä takaisin versoihin. Mikäli talvi tulisi nyt nopeasti ne eivät ehtisi valmistautua siihen, Heikkilä selittää.

Monivuotisilla kasveilla voi siis olla rankka talvi tulossa.

– Tämä voi olla rankempaa kuin ankara pakkastalvi. Mutta onneksi kaikki kasvit eivät mene halpaan.
Ilmatieteenlaitoksen päivystävän meteorologin mukaan syy lämpimään säähän on lauha etelän puoleinen ilmavirtaus.

– Lämpimämmät ilmamassat ovat Keski-Suomen päällä vielä alkuviikon päivinä, mutta ehkä keskiviikon paikkeilla ilma viilenee hieman, hän ennusti viime perjantaina.

Ennätyslämmin syksy

– Liperin kaikkien aikojen marraskuun lämpöennätys rikottiin 2.11.2011, kun elohopea kohosi +10,5 asteeseen. Edellinen ennätys, +10,2 oli marraskuulta 1984

– Yölämpötilat eivät ole olleet tänä syksy ennätyksellisen lämpimiä. Liperin mittauspisteellä oli alimmillaan +6,7 asteista viime viikolla. Marraskuisen yön korkein alin lämpötila on vuosilta 1984 ja 1967, jolloin elohopea ei laskenut +8,0 astetta alemmas

– Viime vuonna pyry toi lunta maakuntaan 14. lokakuuta, jolloin Rääkkylässä mitattiin Suomen neljänneksi paksuin lumipeite 11 senttiä. Tämän syksyn hienoinen ensilumi nähtiin 19. lokakuuta

– Marraskuun alin lämpötila Suomessa kautta aikojen on ollut -42,0 astetta ja se mitattiin Sodankylässä 30.11.1915

– Lapin lämmin syksy sotkee esimerkiksi alppihiihdon maailmancupin ohjelman. Enontekiöllä mitattiin viime viikolla ennätykselliset +9,4 astetta

Vastaa