Sikainfluenssasuoja samalla piikillä

Syysflunssan kourissa kärvistellään parasta aikaa eri puolilla Suomea. Kausi influenssan odotetaan rantautuvan maahamme joulukuussa.

Kausi-influenssan odotetaan saapuvan maahamme joulukuussa, joten pian on sopiva aika rokotukselle.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan viruskannat, joita vastaan tänä vuonna rokotetaan, ovat samoja kuin viime talvenakin. Rokotesuoja kestää kuitenkin vain vuoden kerrallaan, joten uusi rokote on tarpeellinen.

Kuten aiempinakin vuosina samalla rokotteella saa suojan niin sanottua kausi-influenssaa ja pandeemista sikainfluenssaa vastaan.

THL:lta jaettavien rokotteiden kauppanimet ovat Influvac ja Fluarix. Niissä ei käytetä riskiksi epäiltyjä tehosteaineita, joita narkolepsia-kohun aiheuttaneessa Pandemrix-rokotteessa käytettiin.

Rokotus on ilmainen riskiryhmille, joilla on suurempi riski sairastua nimenomaan vaikeaan influenssaan.
Influenssarokotuksen voivat saada maksutta raskaana olevat, 6-35 kuukauden ikäiset lapset ja yli 65-vuotiaat henkilöt.

Sairautensa tai lääkityksensä vuoksi riskiryhmiin kuuluvat 3–64-vuotiaat ja terveys- ja hoivatyötä tekevät henkilöt saavat halutessaan ilmaisen rokotuksen.

Muut joutuvat maksamaan kausi-influenssarokotteestaan reilun kympin verran. Näiden henkilöiden on itse hankittava resepti rokotteelle ja haettava se apteekista.

Influenssa A- ja B-virukset aiheuttavat vuosittain epidemioita joulukuun ja huhtikuun välisenä aikana. Joka vuosi puoli miljoonaa suomalaista sairastuu influenssaan; alle 3-vuotiaista lapsista lähes viidennes sairastaa taudin.

Syysflunssa liikkeellä

Tällä hetkellä syysflunssa kaataa ihmisiä petiin ympäri Suomen. Yhtenä monista liikkeellä olevista pöpöistä on pitkittynyttä yskää aiheuttava mykoplasma-bakteeri.

Tilastoista huolimatta ylilääkäri Matti Honkavaara ei usko bakteerin yleistyneen kovinkaan paljon.

– Nykyään sitä tutkitaan paljon enemmän. Terveillä aikuisilla tauti menee itsestään ohi, mutta vanhuksilla ja lapsilla sairaus on vaikeampi, Honkavaara selittää.

– Juuri nyt osastolla taitaa olla yksi potilas, jolla epäillään olevan mykoplasma.

Vastaa