Käsikirjoituksen mukaisesti

Ristin kesäteatterissa ruodittiin akattoman miehen asioita. Tomerat kylännaiset pitivät huolen siitä, että maajussien huusholli pysyi puhtaana.

Vaikka puiden lehdet alkavat jo uhkaavasti kellastua ja sadepisarat ropisevat ikkunaa vasten kuin maistiaisina nurkan takana odottavista syyssateista, käännetään silti vielä hetkiseksi katseet menneeseen kesään ja hyvän aikaa sitten päättyneeseen kesäteatterikauteen. Millaisin mielin Ristissä ja Roukalahdella mahdetaan päättynyttä suvea muistella? Sujuiko kaikki kuten käsikirjoitukseen oli ennalta raapustettu?

Lyhyt soittokierros liperiläisten kesäteatteriaktiivien suuntaan osoittaa, että hyvillä mielin ja kyllä sujui.

– Kesäteatterikausi meni odotusten mukaisesti. Esitys oli hauska ja keräsi Roukalahteen päälle kolme tuhatta katsojaa, joten siinäkin mielessä pääsimme tavoitteeseemme, Martti Karvinen kertoo kesä-heinäkuussa esitettyyn Vilttiketjuun viitaten.

Eero Schroderuksen tekstiin perustuvassa Vilttiketjussa sukellettiin pienen kunnan pieniin ympyröihin – komedian keskiössä olivat virkeät vanhukset, vanhoilliset virkamiehet sekä muuan paikkakunnalle saapastellut paluumuuttaja.

– Valittu näytelmä oli siinä mielessä poikkeuksellinen, ettei sen nimi kertonut oikeastaan mitään. Se seikka on hieman saattanut karsia väkeä, mene ja tiedä, Karvinen pohtii.

Niin tai näin, positiivista palautetta Vilttiketju kuitenkin keräsi.

– Suurin osa tykkäsi, mutta ihan kaikkiahan on mahdoton miellyttää. Yleistäen voi kuitenkin sanoa, että yleisö lähti kesäteatterista hyvillä mielin.

– Ja naurun remakoitakin esityksen aikana kuultiin, Karvinen lisää.

Kiitosta teatteriväki sai myös äänentoistojärjestelmästä, joka oli nyt Roukalahdella käytössä ensimmäistä kertaa.

Kuuluuko?

Kävijätavoitteeseen päästiin myös Ristin kesäteatterissa.

– Hieman alle kolme tuhatta ihmistä Akattoman miehen kävi katsomassa, Ritva Ikonen kertoo ja jatkaa.

– Siitäkin huolimatta, että esitysaikamme poikkesivat varsin paljon totutusta. Viimeisen kymmenen vuoden ajan ensi-ilta on
Ristin kesäteatterissa ollut juhannusaattona, jonka jälkeen esityksiä on ollut tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Nyt esitysaikoja kuitenkin tiivistettiin: kolmen viikon ajan näytöksiä oli tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin.

Itse esityksestä – maajussien morsiamen etsinnästä – ropisi Ristiin ruusuja.

– Kritiikkiä tuli lähinnä äänentoistosta, Ikonen kertoo.

Ristin kesäteatterissa on käytettävissä osittainen äänentoisto, mitä tarkoittaa käytännössä sitä, että vain pääroolien esittäjien ääntä vahvistetaan koneellisesti. Pienemmissä rooleissa olevat saavat sitä vastoin pärjätä sillä, mitä omasta kurkusta saa ilmoille kiirimään.

Sataako?

Kesäteatteriesitysten ollessa kyseessä yhdeksi puheenaiheeksi nousee väistämättä sää, olkoonkin, että katetut katsomot ovat viime vuosina yleistyneet myös Pohjois-Karjalan leveyksillä. Ilmojen herra suosi kuitenkin tänä vuonna liperiläisiä, sillä Roukalahdella satoi vain yhden esityksen aikana, Ristissä kahden.

– Toinen kuuroista oli niin kova, että mietimme jopa esityksen keskeyttämistä. Yleisö kuitenkin istui tyynen rauhallisesti paikoillaan, ja niinpä esitystä jatkettiin sateesta huolimatta, Ikonen muistelee.

– Mutta kyllä läpimärkien vaatteiden vaihtaminen toisiin oli esityksen aikana haasteellista, aikaa siihen kun ei ollut yhtään liiaksi!

Toisin kuin Ristin, Roukalahden kesäteatterin katsomo on katettu. Kaatosateella sekään ei kuitenkaan tilannetta täysin pelasta.

– Jos oikein kovasti tulee taivaalta vettä, ei kesäteatteriin lähdetä, vaikka katsomo olisi katettukin. Epävakaalla säällä katettu katsomo sitten houkuttelee selvästi kattamatonta enemmän, Karvinen analysoi.

Entä sitten?

Vaikka elettävänä on vielä syksy ja pitkä talvi ennen seuraavaa kesäteatterikautta, on alustavia suunnitelmia jo laadittu tulevan suven varalle. Roukalahdella ohjaajana jatkaa vuoden tauon jälkeen Jyrki Utriainen, mutta mietintämyssyssä on, millaisten tapahtumien pyöreisiin hän näyttelijät aikoo luotsata.

– Komediahan kesäteatteriyleisöön kaikkein parhaiten vetoaa, joten hauskalla linjalla mitä todennäköisemmin jatketaan, Karvinen arvelee.

Ristissä ensi kesän näytelmä on sitä vastoin jo valittu.

– Sen verran voin tässä vaiheessa paljastaa, että kyseessä on toistaiseksi julkaisematon teksti, Ikonen sanoo salaperäisenä.

Vastaa