Satavuotias notkistui tähystämään tulevaa

Liperin Taimen 100-vuotisjuhlassa palkittiin monia ansioituneita seuratoimijoita.

Juhlapuhuja kiitteli sitä, että päivänsankari on elänyt aina ajan hengessä mukana, tehnyt rohkeita ratkaisuja – ja osannut tarvittaessa luopuakin jostain osastaan. Muuntautumiskykyä seura on osoittanut mm. ottamalla jousiammunnan lajivalikoimaan. Satavuotiasta hän kehotti kanavoimaan energiansa siihen, minkä itse kokee tärkeäksi. Eri lajien vetäjien kouluttaminen ja motivoiminen on tärkeää.
– Sata vuotta sitten hoidettiin taloutta huveja järjestämällä, samat konstit ovat pätevät tänäkin päivänä.

Samassa veneessä
Taimen satavuotisjuhla kokosi puolentoista sataa juhlavierasta koulukeskuksen saliin ja sitä ennen juhlakahveille. Mukana oli1940-luvulla seuran hiihtohuippuihin kuulunut Helvi Toivola (silloin Rouhiainen) ja yhtä lailla tämän päivän taimet: seuran juniorit esityksillään.
Juhlasali historiasta kertovine näyttelyineen ja suvisoutuveneineen puhutteli sekä seuraväkeä että vieraita. Sirpa Naumasen ja Kirsi Pulkkisen johdattelema historiikki elävine esityksineen johdatteli ajatukset menneisiin vuosikymmeniin.
Palkitsemisista paikalliset muistamiset keräsivät reippaimmat aplodit. Erkki Hyttinen kutsuttiin Taimen kunniapuheenjohtajaksi, ja kunniajäsenen arvon sai yhdeksän seuran hyväksi merkittävän työn tehnyttä.
Päivän palkittujen puolesta kiittänyt Tarja Klemetti sanoi tuntevansa, että hänen sisällään virtaa ”taimelaista verta”.

Elämyksiä urheilusta
Liperin Taimen puheenjohtaja Jouni Hyttinen näkee taimelaisuuden osana liperiläisyyttä, yhtenä sen peruskivistä. Hän pohti tervetuliaissanoissaan urheilun merkitystä:
– Jokainen lapsi ja nuori kaipaa onnistumisen elämyksiä. Tosin ei sen tunteen kaipuu meiltä varttuneemmiltakaan ole minnekään kadonnut. Liikunta ja kilvoittelu niin omia aikaisempia tuloksiaan parantaen ja kamppailu toisaalta kavereita ja ystäviä vastaan tarjoaa erinomaisen tilaisuuden kokea onnistumisia.
Hyttinen muistutti, että urheilussa oppii myös nöyryyttä joutuessaan kohtaamaan reilussa kilpailussa parempansa.
– Tappioiden kokeminen antaa vahvuutta arkiseen elämäämme ja kasvattamaa arvostamaan muita.
Pokalin puheenvuoron juhlassa käyttänyt Jorma Huttunen kiitteli satavuotiasta mm. virkeistä nettisivuista. Liperiin hän toivoi harjoitusjäähallia ”sopivaan paikkaan”.
Aija Miinin kyseli loppusanoissaan isoja asioita: Tuleeko Liperin urheiluelämässä vielä aika puhaltaa yhteen hiileen?
– Ainakin juhlivan seuran jaostojen yhteistyötä on tarpeen tiivistää. Vähintään yhtä tärkeää on pitää kaikenlaisen liikunnan aloittamisen kynnys riittävän matalana, hän muistutti.

Tasokas ohjelma
Päivän sanoissa ja sävelissä oli satavuotisjuhlaan sopiva tunnelma, laidasta laitaan. Divina Musica muistutti mm. taivaan kauneimmista väreistä: sinisestä ja valkoisesta, nuorten kuoro Janne Koskelan säestämänä lauloi Eppu Normaalin urheiluhullusta. Yllätysnumerona saatteli liperiläinen Seppo Laaksamo sanoituksellaan ja sävellyksellään juhlaväen kommelluksien suunnistusrasteille.
Juhlan juonsi Pertti Silfsten.

Vastaa