Roskat pois ränneistä

Mökkitalkkari Timo Kinnusen mukaan talonomistajan kannattaa käydä katolla ainakin kaksi kertaa vuodessa. Puhdistamiskohteita ovat räystäskourtu ja katon jiirikohdat.

Mökkitalkkari Timo Kinnunen ottaa tikapuut ja kapuaa asiakkaansa talon räystäälle Heposelän rannassa. Sadevesikouru on täyttynyt havuneulasista, se on yhtä patoa.

– Ainakin kahdesti vuodessa nämä pitäisi puhdistaa. Muuten tulee tukos ja vettä alkaa räiskyä seinälle, Kinnunen tuumaa pudotellessaan täysiä kourallisia märkää moskaa sokkelin viereen.

Märässä lastissa oleva ränni tietysti ruostuu puhki ennen aikojaan. Ulkovuori ei tykkää liiallisesta kosteudesta olipa mitä materiaalia tahansa. Pahimmassa tapauksessa taloa uhkaa vesivahinko, mikäli sadevedet eivät poistu suunnitellusti perustusten vierestä.

Netistä löytyy lisää uhkakuvia: lehtiä tursuavat rännit tarjoavat kuulemma hyvän lisääntymispaikan hevosmuurahaisille ja muille tuhohyönteisille.

Oikea aika rännien puhdistamiselle on myöhäinen syksy, jolloin lehdet ovat pudonneet puista.

– Lumi ja jäät tekevät helpommin tuhojaan, jos rännit ovat tukossa, Kinnunen sanoo.

Markkinoilla on tarjolla erilaisia apuvälineitä urakkaan, mutta ilman niitäkin pärjää. Tikapuut ja kumihanskat löytynevät jokaisesta torpasta.

Homma ei sitten sovellu korkeita paikkoja kammoaville.

Vastaa