Villakuituja koulujen sisäilmassa

Tommi Hirvosem ja Teppo Ikosen mukaan kuitunäytteet on otettu ilmanvaihtokanavien putkien pystypinnoilta

Ristin koulu on mikrobitutkimusten mukaan homeeton. Yhdessä luokkatilassa leijuu kuitenkin kuituja, joiden lähde selvitetään ja korjataan kesän aikana.

– Villakuituja oli yli viitearvojen. Ne voivat aiheuttaa limakalvojen ärsytystä, mutta poistuvat elimistöstä hyvin, isännöitsijä Tommi Hirvonen selitti koululla keskiviikkona järjestetyssä sisäilmainfossa.

Kuidut voivat olla peräisin ilmanvaihdon akustiikkalevyistä tai laitteistojen lämpöeristeistä.

Paikalla olleet muistelivat, että ilmanvaihtokanavat nuohttiin viime vuonna, mikä olisi voinut aiheuttaa jonkun levyn rikkoutumisen.

– Tarkempi selvitys jää kesään, koska ilmanvaihtokoneistot täytyy sulkea, Hirvonen selvitti.

Hän arvioi, ettei remonttiin ainakaan kymmeniä tuhansia euroja pitäisi mennä.

Myös homeettomaksi todetuissa Viinijärven luokkatiloissa on havaittu kuituja ja asia selvitetään kesällä.

– Oppilailla on ollut kahdessa luokassa myös väsymystä ja päänsärkyä, joten niistä tiloista mitataan hiilidioksidiarvot.

Hirvonen kertoi samassa tilaisuudessa, että kunta luopuu haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) -näytteiden oton toimenpiteen hankaluuden ja tieteellisen tutkimuksen puutteen vuoksi. Esimerkkinä hän kertoi tilanteen, jossa näytteenottajan laittama huulirasva oli vääristänyt tulosta.

Tilaisuudessa paikalla ollut johtava opettaja Jaana Minkkinen kehui koulurakennusta yhdeksi parhaista Liperin koulukiinteistöistä. Ainoana oirehtinut Minkkinen kertoi työskennelleensä tiloissa jo 18 vuoden ajan.

– Valitettavasti joku on lähtenyt kertomaan huhuja homekoulusta ja nyt huhut on todistettu perättömiksi, Minkkinen totesi.

Vastaa