Taviskuskit pääsivät hurjastelemaan radalle

Markku Varis saapuu maaliin Alfa Romeollaan.

Lauantaina järjestetty katuautosprint houkutteli 23 kuljettajaa testaamaan sekä omia taitojaan että henkilöautojensa ominaisuuksia lumisella radalla.

Vasta kortin saaneet nuorukaiset loistivat poissaolollaan vastoin ennakko-odotuksia. Lähtösuoralle kerääntyi lähinnä aikuisia miehiä ja kalusto oli sen mukaista: farmarivolvoja ja muita perusperheautoja.

– Missä ne pojat nyt ovat, kun saisivat hurjastella ihan luvan kanssa, ihmetteli Kalevi Hassinen ajovuoroaan odottaessaan.

56-vuotiaalla Hassisella oli allaan kilpailun uusin auto, vasta kaupasta haettu farmarimallinen Honda Accord.

– Vielä olen kahden vaiheilla, uskallanko tällä ajaa, hän tunnusti.

Kilpailuvietti vei voiton. Hassinen kaasutteli kolmanneksi nopeimman ajan eikä Hondan sileä kori saanut ryppyjä. Ihmekös tuo, sillä lehmolainen Hassinen on ajanut rallia yli 30 vuotta. Tänä talvena hän sijoittui toiseksi Itärallin seniorisarjassa.

Autourheilukokemus oli selkeästi valttia katuautosprintissäkin. Nopeimmasta ajasta vastasi Ford Escortilla liikkeellä ollut Ilkka Saukkonen, joka on kilpaillut mm. Wintercross-sarjassa.

Liperiläislähtöinen Antti Kärkinen oli toinen vain 1,64 sekuntia Saukkosta hitaampana. Kärkinen on voittanut kolmesti Wintercrossin ja ajanut vuosia jokamiesluokkaa.

– Ei ollut parempaakaan tekemistä, joten päätin tulla tänne. Autoa en sääli kyllä yhtään. Jos se kippaa, niin siitä saa rakennettua sitten ralliauton, Kärkinen jutteli 12 vuotta vanhan diesel-Polonsa penkiltä.

Kesällä uusi yritys

Katuautosprinttiin osallistuvilta kuljettajilta vaadittiin ajokorttia ja kypärää ja valmiutta ottaa mahdolliset vahingot omaan piikkiin. Autojen tuli olla tieliikennekelpoisia eli rekisteröityjä, katsastettuja ja vakuutettuja.

Vahinkojen minimoimiseksi kahden kilometrin radalle päästettiin yksi auto kerrallaan. Ajokertoja oli kaksi, ja paras aika jäi voimaan. Nelivetoautoille oli oma sarjansa.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa.

– Osallistujamäärä jäi vähäiseksi, koska järjestimme tämän lyhyellä varoitusajalla. Tämä saa mahdollisesti jatkoa kesällä, kertoi tuloslaskentapäällikkönä toiminut Jussi Takanen Joensuun Urheiluautoilijoista.

Takasen mukaan katuautokilpailut ovat saaneet suosiota muualla maassa.

– Tätä voi pitää mieluummin ajoharjoittelutapahtumana kuin kilpailuna.

Vastaa