Järjestökahvilan ovet avautuvat toukokuussa

Piritta Kärki on toiminut Liperin 4H-yhdistyksen osa-aikaisena toiminnanjohtajana maaliskuun alusta.

Järjestökahvilan ovet avautuvat Ylämyllyn nuorisotalolla toukokuun toisena maanantaina. Aluksi virvokkeita, virikkeitä ja vertaistukea on tarjolla maanantai, tiistai ja perjantai aamupäivisin, mutta syksyllä toiminta laajenee kattamaan myös torstai aamupäivät.

Kuten jo nimi vihjailee, kahvilatoiminnassa on mukana useita järjestöjä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto, MLL pyörittää kahvilaa maanantaisin, kun taas torstaisin toiminnasta vastaa Liperin 4H-yhdistys ja perjantaisin kunta. Neljäs, syksyllä toimintaan mukaan tuleva taho on Pohjois-Karjalan Ensikoti ry.

Kahvilan ovet ovat avoinna kaikelle kansalle, mutta eniten tilausta sille lienee lapsiperheiden keskuudessa.

– Ylämyllyn alueella järjestökahvilalle on kiistatta tarvetta. Alueella on paljon nuoria lapsiperheitä, ja moni äiti kokee jäävänsä yksin vauvan syntymän jälkeen – olipa kyseessä sitten ensimmäinen tai vaikka kolmas lapsi, Liperin 4H-yhdistyksen osa-aikainen toiminnanjohtaja Piritta Kärki toteaa.

Kolmen alle kouluikäisen lapsen äitinä Kärki tietää, että vertaistuki on äideille korvaamattoman tärkeä asia. Ja mikäpä olisikaan mukavampaa kuin rupatella samassa elämäntilanteessa olevien ihmisten kanssa kahvikupposten äärellä – jälkikasvun tutustuessa toisiinsa ja leikkien ihmeelliseen maailmaan.

– Ilman perhekahviloita ja erilaisia kerhoja en itse ainakaan olisi jaksanut, niin tärkeitä henkireikiä ne ovat. Eikä lapsiakaan ole koskaan tarvinnut houkutella lähtemään mukaan!

Asiakkaiden ehdoilla

Paitsi lapset vanhempineen, kahvilaan ovat tervetulleita myös ikäihmiset. Kärki mainitsee, että esimerkiksi samassa rakennuksessa toimivan laboratorion näytteenoton asiakkaille kahvila lienee mukava lisä palvelutarjontaan.

– Jos ikäihmisiä alkaa kahvilassa käymään, on heille mahdollista järjestää vaikkapa pienimuotoista atk-tukea – miten käyttää verkkopankkia ja sähköpostia, esimerkiksi, Kärki maalailee.

Siinä määrin suunnitteluasteella järjestökahvilatoiminta vielä on, ettei lukkoon lyötyä ohjelmaa ole. MLL:n perhekahviloissa on perinteisesti järjestetty muun muassa askartelu- ja leivontatuokioita, ja puitteet tällaisten tuokioiden järjestämiseen on Ylämyllyn nuorisotalolla ilman muuta olemassa.

– 4H-yhdistyksen näkökulmasta kyseessä on kokonaan uusi aluevaltaus, vastaavaa toimintaa emme ole Liperissä aiemmin järjestäneet. Kahvilan toimintamuodot täsmentyvätkin sen jälkeen, kun ovet on avattu yleisölle ja näemme, ketkä kaikki kahvilan omakseen ottavat.

Tiedotuskanava

Olipa järjestökahvilan vetovastuussa mikä taho hyvänsä, periaatteena on, että ovet ovat auki molempiin suuntiin. Ja kynnykset matalalla.

– Tulla ja mennä saa silloin, kun itselle parhaiten sopii, Kärki kiteyttää.

Virvokkeiden, virikkeiden ja vertaistuen ohella uudessa ylämyllyläiskahvilassa on tarjolla runsaasti myös tietoa järjestötoiminnasta.

– Kahvila toimii eräänlaisena järjestöjen tiedotuskanavana. Voimme ilmoitella ajankohtaisista asioista ja tuoda esille erilaisia toimintamuotojamme, esimerkiksi 4H-yhdistyksen dogsitter-palvelusta, Kärki mainitsee.

Vastaa