Saarien kylät mukaan kansainväliseen matkailuhankkeeseen

Oravisalon ja Varpasalon kyläläisille yhteistoiminta on tuttua myös leikkisämmissä merkeissä. Markus Ilonen sai lähtöluvan Jukka Kähköseltä kylien välisessä hiihtoviestissä laskiaisriehassa. Pasi Laasonen (vasemmalla) otti aikaa.

Oravisalon ja Varpasalon kylätoimijat kehittävät alueensa matkailumahdollisuuksia Cultrips – projektissa. Ajatuksena on luoda uutta mallia kylämatkailuun.

– Keski-Karjalan Jetina ry ja Joensuun Seudun Leader -yhdistys hakivat helmikuussa kyliä mukaan hankkeeseen, ja me pääsimme mukaan, Sari Hirvonen iloitsee.

Vuoteen 2013 kestävä hankkeessa on mukana Leader-ryhmiä Suomen lisäksi Italiasta, Virosta, Itävallasta sekä Luxemburgista. Keski-Karjalasta toisena osallistujana on Pro Kesälahti-yhdistys.

– 9. kesäkuuta tänne saapuu kansainvälinen ryhmä tutustumaan alueeseen. Vastaavanlaisia opintomatkoja tehdään hankkeen puitteissa muihin samanlaisiin pieniin kyliin, jotka osallistuvat projektiin.

Mahdollisuuksia ei saarilta puutu. Esa Pakarisen syntymäpitäjä, nykyisten ja edesmenneiden pelimannien tuotanto ja muun muassa Japanissakin menestystä niittänyt Silkkipartio kiinnostavat taatusti kävijöitä, kunhan niitä vain osataan tarjota. Upeaa luontoakaan ei sovi väheksyä.

Parhaillaan menossa on vaihe, jossa kartoitetaan kylillä olevia toimintoja, eli mitä missäkin on tarjolla.

– Nyt tutustutaan itsekin omaan kylään! Ensimmäisessä kokoontumisessa kävi nimittäin ilmi, että juuri kukaan ei ole käynyt katsomassa, mitä naapurissa on tarjolla, Hirvonen hämmästelee, itsekin tutustumisretkille suuntaavana.

– Ideana on tarjota matkailijoille mahdollisuus olla myös mukana maaseudun arjessa, eli osallistua ihan käytännössä vaikka heinän tekoon tai talon maalaukseen. Ajatuksena on koota erilaisia paketteja, joita yrittäjät voivat markkinoida asiakkailleen. Esimerkiksi Martat voivat tarjota vaikka leivontakurssia.

Cultrips-hankkeessa on mukana niin alueen yhdistyksiä kuin yrittäjiäkin. Viestin viejinä toimivat pääasiassa Tuure Hirvonen, Sari Hirvonen, Katri Vuorjoki ja Suvi Hirvonen Varpasalosta. Oravisaloa edustavat Toivo Hirvonen, Pekka Pitkonen, Yrjö Lehvonen sekä Auli Partio.

Työryhmä kokoontuu tarvittaessa ja henkilöt osallistuvat sopimuksen mukaan esimerkiksi Jetinan kokouksiin.

Tapahtumia saarilla on jo ennestään runsaanlaisesti. Vuodenkierron mukaiset karkelot keräävät kyläläisiä tapaamaan toisiaan niin musisoinnin kuin liikunnan yhteydessä. Kansalaisopiston kerhot pyörivät viikoittain, Martat ja nuorisoseurat puolestaan kurssittavat eri teemoilla.

– Tänä vuonna tulossa on muun muassa Kuppi-iltamat, äitienpäiväjuhla ja liikuntatapahtuma Varpasalon Viuhhaus, Hirvonen paljastaa.

Varpasalon kylätalolla oli maanantaina tiedotustilaisuus Cultrips-hankkesta, jossa mm. näytettiin multimediaesittely saarista.

Vastaa