Porukalla pudottamaan

Painonhallintaryhmän ohjaaja Pia Westman pudotti syksyn aikana painoaan viisi kiloa. – Nyt kiloja on lähtenyt seitsemän, mutta vielä kilo pitäisi saada pois ennen kesää, Mattisenlahdella asuva Westman kertoo.

Vaaka näyttää yhä useammalle suomalaiselle turhan komeita lukemia. Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen mukaan vain kolmannes suomalaisista miehistä ja puolet naisista on normaalipainoisia. Lihavuus onkin tänä päivänä yksi keskeisimmistä terveyttä vaarantavista tekijöistä.

Suomalaisia lihottavat erityisesti liikkumattomuus sekä alkoholin käyttö. Alkoholin käytön on todettu olevan yhteydessä sekä painoindeksin että vyötärönmitan kasvuun, sillä alkoholi lisää ruokavalion sisältämää energiamäärää ilman että sillä korvattaisiin muuta ravintoa.

Olipa syy kilojen kertymiseen sitten väliin jääneissä hiihtolenkeissä, saunaoluessa poikineen tai jossain ihan toisaalla, on vaa’an lukemiin mahdollista vaikuttaa. Ylämyllyllä painoa on hillitty ja hallittu noin puolen vuoden ajan Wellness Roadmap –painonhallintaryhmässä. Ryhmän ohjaajana toimiva Pia Westman kertoo, että tavoitteena on muuttaa vähitellen elintapoja terveelliseen suuntaan; tehodieettien avulla painoa ei lähdetä tiputtamaan

– Ryhmästä saa vertaistukea painonhallintaan sekä runsaasti ravitsemukseen, liikuntaan ja hyvään oloon liittyvää tietoa. Kokoontumiskerroilla käydään lisäksi läpi erilaisia arkielämän tilanteita, jotka saattavat muodostua painonhallinnan kompastuskiviksi. Jokaisella ryhmäläisellä on myös oma puheenvuoro, jonka aikana voi jakaa omat onnistumisensa tai epäonnistumisensa – tai kertoa vaikkapa hyväksi osoittautuneen reseptin.

Wellness Roadmap -painonhallintaryhmät kokoontuvat noin kolmen viikon välein. Paitsi Ylämyllyn Shellillä, kokoontumisia järjestetään myös Liperin kirkonkylällä sekä muualla maakunnassa.

– Kirkonkylällä ryhmä on kokoontunut kahdesti, Westman mainitsee.

Tukea ja uutta puhtia

Porukalla pudottaminen on painonhallintaryhmän ohjaajan mukaan helpompaa kuin yksinäinen puurtaminen kilojen kimpussa – saahan ryhmältä niin tukea, intoa kuin motivaatiotakin.

– Painonhallintaryhmille on Pohjois-Karjalassa kiistatta kysyntää, Westman tietää.

Wellness Roadmap –painonhallintaryhmät lukeutuvat kosmetiikkavalmistaja Oriflamen lanseeraamiin tuotteisiin.

– Ajatuksena on tarjota kaikelle kansalle tukea painonhallintaan. Ryhmätoiminta on maksutonta, mutta osa mukana olijoista käyttää Oriflamen Wellness Shake –tuotteita painonhallinnan tukena, Westman kertoo.

Valtaosa ryhmätoimintaan osallistuvista on Westmanin mukaan naisia, siitäkin huolimatta, että liikakilot ovat miesten keskuudessa suurempi ongelma.

– Mitenhän ne miehet saataisiin innostettua mukaan toimintaan, Westman pohtii.

– Jalkautuminen työpaikoille voisi olla yksi varteenotettava vaihtoehto.

Usein ylipainon kimppuun käydään vasta siinä vaiheessa, kun terveys alkaa krempata.

– Arjen kiireet vievät mukanaan, eikä ympärille kertyviin kiloihin kiinnitetä riittävästi huomiota. Aika ajoin olisikin hyvä vilkaista omaa, muutaman vuoden takaista valokuvaa ja tehdä pientä vertailua, Westman vinkkaa.

Tiedottamisen tärkeys

Painonhallinta on Westmanin mukaan toisaalta helppoa, toisaalta vaikeaa. Jo pienillä valinnoilla saadaan isojakin muutoksia aikaan, mutta uusien tapojen opetteleminen on toisinaan kaikkea muuta kuin yksinkertaista.

Painonhallinnan kompastuskiviin lukeutuvat niin kiire, tottumukset, ruokakaapin sisältö kuin sosiaalinen ympäristökin.

– Kun ryhtyy pudottamaan painoa, on tärkeä informoida lähipiiriä asiasta, jotta puolisokin tietää jättää houkutukset kauppaan ja ystävät tarjota kahvin kanssa muutakin kuin pullapuolta, Westman sanoo.

Herkuista sopii ja pitääkin kieltäytyä, mutta aterioita ei koskaan kannata jättää väliin. Säännölliset ateriat ja oikeanlaiset annoskoot auttavat pitämään nälän loitolla. Kiire sitä vastoin nakertaa helposti lovia terveelliseen ruokavalioon.

– Nälkäisenä ruokakaupassa tulee helposti tehtyä virhevalintoja, Westman tietää.

Täysin puritaaniseksi ei painonpudottajankaan tarvitse heittäytyä. Westmanin mukaan aina silloin tällöin voi itselleen antaa luvan pieneen herkutteluun.

– Täysin mustavalkoista ei painonpudotuskaan ole.

Vastaa