Pärnätupa kunnostettiin majataloksi

Pärnätuvan sauna ei ole vakiomallin mukaan tehty, se on jämäkkää tavaraa. Paikan isäntä Mika Nupponen vakuuttaa, ettei armeijan harmaissa, vanhoissakaan, kauan ylälauteilla riisumatta viihdytä.

Siinä eväät vuosikymmenten takaisen Pärnätuvan uuteen elämään. Monen tuntema kahvila-majatalo entisen varuskunnan kupeessa on jälleen valmis matkailukäyttöön.

Pärnätuvan talven ensimmäiset ja tärkeimmät asiakkaat sujuttelivat pimeään pihaan metsän kätköistä, otsalamput hohtaen ja pipot huurussa.

Pyhien polkujen etsijät majoittuivat talon paljolti entiseen kuosiinsa kunnostettuihin huoneisiin ja hypähtivät houkuttavan saunan puulämmitteisen kiukaan loihtimiin lämpöihin. Lauteet eivät antaneet periksi, jos eivät saunojatkaan.

Pärnätuvan yksityiseltä henkilöltä viime vuonna ostanut Mika Nupponen osaavine apulaisineen on tehnyt remontissa urotyön.

– Tapettejakin oli seinässä neljästä viiteen kerrosta ja kaikki pudotettiin alas. Eikö lie siinäkin yksi kuukausi kulahtanut, Nupponen laskeskelee.

Viisi ja puoli kuukautta kestäneen remontin yhteydessä uusittiin talon lämmitysjärjestelmä sekä vesiputket ja viemäröinti.

Tavoitteena 50 majoituspaikkaa

Rakennuksessa on majoitustiloja kahdessa kerroksessa, yhteensä 25 henkilölle, ja ympäristöstä löytyy myös mökkimajoitusta sitä haluaville.

Seuraavassa projektissa aittaan kunnostetaan noin 50 majoituspaikkaa.

Suunnitelmissa on myös talviasuttavia aittatiloja ja uusi rantasauna.

Useasta päärakennuksen huoneesta avautuu näkymä Leinosenlammelle, Keskellä pakkastalvea viereisestä sulasta purosta lehahtaa viisi sorsaa lentoon; luonto eläimineen on lähellä ympäri vuoden.

Pärnän maisemissa elää myös kesäteatterikipinä.

– Jyrinkylän ukot käyvät näyttelemässä Ristissä saakka. Teatterille löytyisi pihapiiristä uusi näyttämö uudessa maisemassa, Mika Nupponen antaa ajatuksen lentää.

Hän tarkentaa, ettei kyse ole ensi kesän asiasta, vaan sellaisesta tulevien vuosien visiosta.

Ampumahiihto ja venäläiset

Yksi markkinoinnin kohteista ovat talvileirille tulevat venäläiset ampumahiihtäjät.

– Tässä on paremmat hiihtomaastot kuin Kontiolahdella ja kohtalaisen hyvä ampumastadionkin valmiina.

Tähystelemme kansainvälisille markkinoille muutenkin, sillä tänä päivänä kysytään suomalaista luontoa ja sen tarjoamaa rauhaa. Ympäristöstä löytyy mm. poikkeuksellisen kauniita harjumaisemia.

– Pärnätuvan keittiö on kunnostettu palvelemaan myös erilaisten pitojen järjestäjiä. Kun pihapiiri on kesäaikaan käytössä, juhlintatilaa riittää jopa 200 henkilölle.

Pärnätupa aloitti toimintansa 1960-luvulla perustajanaan Maire Vartiainen.

Tuvan maat oli lohkaistu alunpitäen 600 hehtaarin Hynysen tilasta. Aikanaan yli puolet maista pakkolunastettiin valtiolle varuskuntakäyttöön.

Vastaa