Rovasti Heikki Savola kääntyi ortodoksiksi

Heikki Savola ei pidä luterilaisen kirkon liberaalista linjasta.

Maanantaina 82 vuotta täyttänyt rovasti Heikki Savola vaihtoi eilen idän kirkkoon.

Liperin seurakunnan kirkkoherran virasta eläkkeelle jääneen Savolan mitta täyttyi syksyllä puhjenneesta homokeskustelusta.

Savola sanoo, että hän ei halua olla mukana kirkossa, jota ohjailevat vapaamieliset piispat. Arvostelun kärki kohdistuu Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkiseen.

– Riekkinen sanoo julkisesti, että hän on henkilökohtaisesti valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia ihmisiä kirkon alttarin äärellä. Hän on luvannut piispan valassaan noudattaa Jumalan sanaa, mutta vastustaakin sitä. Ei tarvitse olla uskovainen, että ymmärtää, että elämä voi jatkua vain miehen ja naisen liitossa.

– Minulla ei ole homoja ja lesboja vastaan mitään, tunnen itsekin useita. Kaikki ihmiset ovat ihmisen arvoisia, mutta me vanhemmat ihmiset emme kuitenkaan ymmärrä tätä liberaaliteologian aikaa, 60 vuotta sitten pappisvihkimyksensä saanut Savola sanoo.

Savolan mukaan ortodoksikirkko on pystynyt säilyttämään arvokkuutensa ja pyhyytensä. Hänen mielestään luterilaisen kirkon ahdinko tulee vain syvenemään, jos julistusta muutetaan aina kullekin ajalle sopivaksi.

Kirkkokunnan vaihtoon hän suhtautuu avoimin mielin – 60 vuotta pappina toimineesta tulee ”pelkkä rippikoulupoika”.

– Lapsuuteni parhaimmat kaverit olivat ortodokseja. Pohjois-Karjalassa on järjestetty 12 vuotta toukosiunauksia, joista on jäänyt mieleen hyvä yhteistyö ortodoksikirkon kanssa.

Vastaa