Tekonurmi pienestä kiinni

Ylämyllyn Yllätyksen puheenjohtaja Arto Mononen pitää peukaloita pystyssä, että valtio suhtautuu suopeasti Jyrin tekonurmihankkeeseen.

Monosen mukaan kunta pyrkii saamaan runsaan 340 000 euron hankkeen käyntiin ensi syksynä harjoittelukauden jälkeen.

– Avajaiset pidetään sitten kesällä 2012. Optimistisesti odotellaan, että näin käy.

Seura sai hankkeelleen hyvän pohjan, kun kunta päätti sijoittaa sen investointiohjelmaansa aiemmin syksyllä. Kunta lähtee mukaan 59 prosentin osuudella siten, että ensi ja sitä seuraavalle vuodelle on varattu 100 000 euroa.

Rakentamisen aloitus riippuu nyt valtion liikuntapaikkatuen ja seuran oman rahoituksen järjestymisestä. Hankkeeseen voi saada enimmillään 30 prosenttia valtion rahaa ja sen saaminen selviää keväällä.

– Tarvitsemme myös sponsoritukea, joten neuvottelemme parhaillaan kunnan kanssa kentän mainospaikkojen myynnistä, Mononen kertoo.

Monosen mukaan kunnan sitoutuminen on selvä signaali Palloliiton suuntaan, joka jakaa niin sanottua Hattrick-avustusta. Esimerkiksi tänä syksynä liitto myönsi Lehmon Pallolle 30 000 euroa Kontiolahden Lehmoon rakennettavaan tekonurmikenttään.

Tekonurmi pidentää jalkapalloilijoiden harjoitus- ja pelikautta ja antaa samalla hyvät ulkoliikuntamahdolliset Jyrin koululaisille ja päivähoidossa oleville lapsille.

– Se tuo neljä kuukautta lisää peliaikaa eikä säikähdä jatkuvaa käyttöä, sadetta ja kuivuutta kuten luonnonnurmi. Koululta on kerrottu, että kentällä voi käydä satoja lapsia päivittäin eli alueen käyttöaste nousee valtavasti.

Selvät sävelet

Pari vuotta Ylämyllyn Yllätyksen taustajoukoissa vaikuttanut Mononen voi soveltaa puheenjohtajan roolissa siviilityöstään tuttuja johtamiskeinoja. Hän puhuu toimintajärjestelmästä, jonka mukaan toimitaan.

– Puheenjohtajan roolina on huolehtia, että tavoitteet ovat selkeät ja kaikilla on tilaa toimia, Honkalampi-säätiöllä laatu- ja kehittämispäällikkönä toimiva Mononen sanoo.

Yllätyksellä on noin 300 jäsentä, joista 200 on lapsia. Ylämyllyn alueen kasvu on taannut toiminnan vireyden.

– Meillä on todella vahva juniorityö tällä hetkellä ja sen takana on paljon osaamista ja sitoutuneita valmentajia. Oikeastaan olen yllättynyt vain siitä, kuinka vähän seudulla tehdään yhteistyötä seurojen kesken. Mutta Jippo-junioreiden suunnalta on tullut muutamia mielenkiintoisia avauksia ja katsotaan mihin ne johtavat.

Mononen näkee seuran tärkeimpänä haasteena varainhankinnan. Haaste koskee toimintaa ylipäätään eikä pelkästään tekonurmihanketta.

– Visionani on, että pääsisimme niin hyvään asemaan, että voisimme järjestää ottelun, jonka tuoton voisi käyttää hyväntekeväisyyteen.

Hän toivoo, että päätöksentekijät muistaisivat myös liikunta- ja urheiluseurat ensi vuonna, joka on Euroopan vapaaehtoistyön teemavuosi.

– Kärjistetysti sanoen urheiluseura ei ole terveyskeskus tai sosiaalitoimisto, mutta edistää silti terveyttä ja ennaltaehkäisee sosiaalisia ongelmia.

Vastaa