Hitsauskahva liikeideakilpailun voittoon

Palkitun hitsauskahven lisäksi pahvinen linnunpönttö on Tapio Kettusen keksintö.

– Aattele niitä miljoonia hitsareita. Kymmeniä vuosia ovat hitsanneet, eikä kahva ole kehittynyt.
Työergonomisen ajatusmallin sivutuotteena syntynyt Ergowelder-hitsauskahva tuo huiman parannuksen hitsaajan työasentoon. Enää ei tarvitse pitää kyynärpäätä ylhäällä ja olkapäätä jännitettynä.

– Joka jätkällä on joku paikka kipeenä. Jännetuppitulehdus kämmenessä, sitten menee kyynärpää ja lopuksi olkapää, Kettunen luettelee hitsaajamestarin kokemuksesta.
Uuden kahvan myötä sairauspoissaolot saadaan kuriin ja ennenaikaisen eläköitymisen odotetaan vähenevän.
– Samalla hitsatut metrin lisääntyvät, kun hitsaajan ei tarvitse välillä lepuuttaa kättään.

Työterveyslaitos on myös ollut mukana tutkimuksissa ja todennut kahvan terveydelliset hyödyt. Se jopa esitteli Kettusen patentoitua tuotetta Kiinassa järjestetyssä seminaarissa.
Kahva on lisäksi käyttäjätestattu mm. lukuisissa yrityksissä. Kettunen esittelee palautetta, jonka mukaan kaikki vaihtaisivat mieluusti uuteen versioon.

– Kyse on lihasmuistista. Viikon verran menee, että käsi tottuu uuteen asentoon.
Sauman jälki voisi parantua, kun lihakset eivät enää tärise väsymyksestä.
Liikeideavoiton perusteissa tärkeänän nostettiin esille myös keksinnön helppo käyttöönotto. Kahva voidaan liittää hitsipilliin laiteriippumattomasti.

Tuotanto lähelle

Kettunen haluaa kahvan tuotannon ehdottomasti lähialueelle. Neuvotteluja on käyty outokumpulaisen Valukummun kanssa, mutta tuotannon aloittaminen siirtynee kesälomien vuoksi alkuvuoteen.
– Kasaus tapahtuu Viinijärvellä, alussa omin voimin, myöhemmin kenties alihankintana, Kettunen tuumaa.
Kahva tulee olemaan edullinen, noin 250 euroa.

– Yhden sairaspäivän verran se maksaa. Siitähän voisi pyytää vaikka tonnin ja silti sen osto kannattaisi.
Kahvan tutkimukseen taas on kulunut Keksintösäätiön rahaa noin satatuhatta euroa. Vuosia vanhan pöytälaatikkokeksinnön kehittely lähti säätiön avulla kolmisen vuotta sitten liikkeelle.

Mies aikoo pitää visusti jalat maassa ja valloittaa ensin Suomen markkinat. Kokemus on kasvanut ensimmäisen ideakilpailun palkinnon ja pahvisen linnunpöntön myötä.
– Pönttö on nyt ollut vähän pidossa, mutta tulee kyllä uudestaan.
Muista Kettusen ideoista mainittakoon jo vuosia vanha viehelaatikkoon sopiva kalanuija.
Aventus Partners Oy ja monet muut tahot järjestivät jo kymmenettä kertaa Pohjois-Karjalan liikeideakilpailun. Tapio Kettunen saa voitostaan palkinnoksi 2 000 euroa rahaa, asianajopalveluita 2 000 eurolla sekä toimitilat vuodeksi kahdelle henkilölle Joensuun Tiedepuistosta.
Toisen palkinnon, 1 000 euroa kisassa sai joensuulainen Mzymes puukuitugeelillään. Yrityksen johtohahmoina on mm. liperiläinen Jari Rouvinen.

Vastaa