Kotiseutupäiviltä kaksi retkeä Liperiin

Liperiin suuntautuvat retket ovat saaneet nimet Tulitikkuja lainaamassa ja Taival kirkkoveneellä. Ne on esitelty valtakunnallisten kotiseutupäivien esitteessä kuvallisina.

Kotiseutupäivät järjestetään Joensuussa 5.-8. elokuuta teemalla Kahden Karjalan rajalla kotikondujarmankat.

Päiville odotetaan ainakin 500 osallistujaa, ja oheisohjelmaksi heille on tarjolla lähes parikymmentä erilaista retkivaihtoehtoa.

Liperiin kotiseutuväki voi tutustua lauantaina 7. elokuuta retkillä, jotka on nimetty Tulitikkuja lainaamassa ja Taival kirkkoveneellä.

Tulitikkuja lainaamassa tuo vieraat ensin Liperin kirkonkylään kierrokselle Penttilän museoalueelle. Museoihin tutustumisen ohessa Tuomelan tuvassa on luvassa kanteleensoittoa ja Penttilän audiotoriossa pyörii nähtävillä elokuva liperiläisestä ruoka ja kekriperinteestä ja koulukeskuksen puolella tarjoillaan lounaaksi liperiläistä perinneruokaa.

– Retkeläisten lisäksi museoille ja lounaalle ovat paikkakuntalaiset ja lomalaisetkin tervetulleita osallistumaan, Liperi-Seuran puheenjohtaja Kosonen kehottaa.

Lounaan jälkeen retki jatkuu Ylämyllylle, missä tutustumiskohteina ovat automuseo Myllyn Vanhat Autot ja Paloaukean museo, jossa tarjoillaan myös kenttäkahvit korpun kanssa.

Taival kirkkoveneellä alkaa tutustumiselle Taipaleen ortodoksiseen kirkkoon Viinijärvellä, jonka jälkeen soudetaan kirkkoveneellä Taipaleenjokea pitkin Siikakoskelle. Siellä tutustutaan Antti Mutasen opastuksella Komperon kotiseutumuseoon, nähdään 1800-luvulta peräisin oleva ruismylly sekä nautitaan lounas Siikakosken myllyssä.

Liperin retki toteutuu, mikäli maksavia osallistujia on vähintään 17, kirkkovenetaipaleelle heitä on oltava 26.

– Ehdotimme myös risteilyä Pyhäselälle, mutta sitä ei ohjelmaan ole otettu. Omatoimisiin tutustumiskohteisiin kotiseutupäivien esitteeseen on kelpuutettu Liperistä kymmenkunta paikkaa museoista Liperiin lavaan ja rantamakasiiniin, Lipistä Aamu-Usvan riistatilaan ja savipajaan.

Valtakunnallisten kotiseutupäivien järjestelyihin osallistuu Joensuun lisäksi kuusi ympäristökuntaa: Liperi, Kontiolahti, Ilomantsi, Juuka, Polvijärvi ja Outokumpu.

Järjestelyistä vastaavaan päätoimikuntaan kuuluvat Liperin edustajina kunnanjohtaja Hannele Mikkanen ja Liperi-Seuran puheenjohtaja Juhani Kosonen, joka on jäsenenä myös retkitoimikunnassa vapaa-aikasihteeri Riitta Linkolan kanssa.

Vastaa