Teurastajia odotellaan töihin

Pihvikarja kasvaa Niirasella ahtaasti, sillä jokainen lakkopäivä pidentää teurastamojen jonoja.

Kari Niirasen tilalla Riihilahdessa on jäänyt teurastamatta yhteensä 40 hiehoa ja sonnia.

– Jo yhdenkin päivän katkos teurastamolla tekee helposti viikon jonon.

Teuraskypsiä eläimiä voidaan kasvattaa isommiksikin, mutta tilat alkavat käydä ahtaiksi viikkojen myötä. Lisäksi palkkapussiin ei euroja kilahda.
– Tili myöhästyy kummasti, Niiranen hymähtää.

Tilalla kasvaa yhteensä 450 lihanautaa. Normaalisti eläimet viedään Outokummun teurastamoon.

Myös välitysvasikoitten siirtyminen maitotiloilta jatkokasvattamoille tökkii. Lihakarjatilat eivät pysty tällä hetkellä ottamaan uusia vasikoita vastaan. Tämä tietää tilanpuutetta pienilläkin lypsykarjatiloilla, kun normaalisti vasikat haetaan pois jopa alle kuukauden ikäisinä.

Sairaat eläimet lopetettava tilalla?

Timo Mölsän lypsykarjatilalla Rääkkylän Niemisessä eivät lakon haitat suuremmin vielä näy.

– Tilat ovat antaneet hyvin myöten. Jos välitysvasikka-auto tulee huomenna, kuten on sovittu, niin sitten mahtuu taas hyvin.

Mölsä toivoisi lakon olevan mahdollisimman lyhyt, sillä teuraaksi aiotut sairastapaukset voidaan joutua lopettamaan tilalle, mikäli normaalit kuljetukset seisovat.

– Esimerkiksi ärhäkän utaretulehduksen saanut eläin ei voi odotella viikkoja, se pitäisi saada kyytiin jo parissa päivässä, Mölsä kuvailee.

Mikäli lehmä joudutaan lopettamaan tilalla normaalin teurastuksen sijaan, siitä kertyy yrittäjälle parin sadan euron arvoinen lisälasku tulojen sijaan.

Vastaa