Ruttuturvat lenkille, terveysvalistus alkaa!

Kirjakauppa kävi kuumana, sillä naapuritalossa juhlittu naisten päivä sai useat miehet muistamaan puolisoaan Kiminkisen kirjalla. Liisa Timoskainen ja Sinikka Asikainen saivat tohtorin praktiikkaleimasta merkin käteensä.

Käsittämättömillä puheenlahjoilla varustettu maalaistohtori käytti kolmetuntisensa pitkälti asennekasvatukseen. Sitähän kansanterveys pohjimmiltaan hänen mielestään on. Asenne kasvaa terveestä itsetunnosta, kun lapsi tulee kohdatuksi ja rakastetuksi.

– Vanhemmat eivät nykyään tule katsomaan edes lastensa esityksiä. Ei ymmärretä, mitä lapselle merkitsee kokea olevansa maailman rakkain ja kaunein ihminen oman isän mielestä, kolmen aikuisen tytön isä harmittelee.

Toisaalta Kiminkinen muistuttaa taloudellisestakin puolesta.

– Kunnissa tiedetään, miten paljon huostaan otetut lapset maksavat. Ydinperhettä pitäisi tukea kaikin keinoin.

Rakkauden lisäksi kansanterveys tarvitsee hyvää ruokaa ja fyysistä kuntoa:

– Jos huimauksesta kärsivä mummo tulee vastaanotolle niin annan hänelle purkillisen pillereitä. Reseptissä lukee sitten, että viskaa lattialle kolmesti päivässä ja kerää takaisin purkkiin. Reisiin tarvitaan lisää voimaa.

Kulttuuri taas tarjoaa tärkeitä kohtaamisia ja elämyksiä:

– Kirjasto on tärkeää kunnan tarjoamaa lääkettä.

Arki ratkaisee ihmisen terveyden.

Pieniä tarvitaan

Maalaistohtori muistutti pienten kuntien tärkeydestä, maaseudusta ja sen elinvoimasta.

– Maapalloa ei voi tankata avaruudesta. Naapuri viljelee esi-isieni raivaamia peltojani, eikä niitä tulla minun elinaikanani muuttamaan metsiksi.

Siinä missä Kiminkinen nauratti yleisöä, seuraavassa lauseessa yleisössä istuttiin haudanvakavana tohtorin kertoessa itsemurhista ja sairauden tuomista kuolemista.

– Leena Palotiellä oli varmasti käytettävissään kaikki lääketieteen keinot, mutta silti sairaus vei hänet. Ihmisen käsissä on kuitenkin hyvin vähän.

Terveysneuvoja Kiminkiseltä sai mutkan kautta. Unilääkkeiden sivuvaikutuksena on lihasten heikkous, joten yölliset vessareissut voivat olla vaarallisia. Toisaalta uni on tärkeää, joten kuorsaamiseen on puututtava.

Yleisöä nauratti myös suolen uudelleen kouluttaminen, kun kiireinen nykyihminen siirtää vessareissuaan itselleen paremmin sopivampaan ajankohtaan.
Iltapäivän tärkeimmäksi asiaksi tohtori nosti uudelleen lähimmäisen rakkauden.

– Olemme olemassa vain toisiamme, etenkin heikompia varten.

Luento oli Liperin ikäihmisten neuvoston ja kunnan järjestämä.

Vastaa