Kihaus Folk festivaaliksi

Ohjelmavastaava Mammu Koskelo ja pelimannikonkari Pentti Ojajärvi ottavat jo ensimmäisiä Kihaus-sointuja

Koulun asfalttipiha poistuu käytöstä kokonaan, sillä tänä vuonna keskitytään liikuntahalliin ja sen nurkalle sijoittuvaan telttaan. Käskasken suuntaa painotetaan nyt enemmän.

– Tarkoitus on tehdä festivaalista luonnonläheisempi. Nurmikolla voi vaikka istua piknikillä, puheenjohtaja Hanne Hämäläinen kuvaa alueratkaisua.

Konserttiravintolasta on tehty enemmän tsaijuteltan tapainen. Ohjelmaan voi osallistua tullen ja mennen milloin haluaa.

Lippuja myydään tänä vuonna vain festivaalin aluelippuna, jolla saa osallistua kaikkeen. Ruokailua ja markkinahumua järjestetään ainoastaan alueen sisäpuolella.

– Lippujen hinnat ovat kilpailukykyiset, Hämäläinen muistuttaa lippukaupan aukeamisesta.

Tuottaja töihin

Folkin tavoitteellisempaa tulevaisuutta viitoittamaan palkattiin pari kuukautta sitten tuottaja Yrjö Koskinen. Hän haluaa tapahtuman kasvun syntyvän keskittymisestä olennaiseen.

– Tehdään se ydintuote hyvin. Potentiaalisia kävijöitä on ympäri Suomea, kulttuurituottaja ja markkinoinnin ammattilainen miettii.

Hämäläinen kertoo Joensuussa aiempina vuosina järjestettyjen konserttien olleen raskaita puristuksia huonolla tuotolla. Nyt kesäisen festivaalin ympärille on rakennettu ympärivuotisia pienempiä rääkkyläläisiä konsertteja.

Kuunkuiskaajat vetonaulana

Kihaus Folkin maanantaina julkistettu ohjelma tarjoaa kaikenlaiseen musiikkimakuun kuunneltavaa.

Isoa yleisöä paikalle haalii perjantaina Suomen euroviisuedustaja Duo Kuunkuiskaajat.

– Toistaiseksi heillä ei ole tiedossa muita keikkoja tällä suunnalla, järjestäjät tietävät kertoa Värttinän tyttöjen aikataulusta.

Huumorista perjantai-illassa vastaa Halavatun Papat. Yö konserttiravintolassa soljuu Puhti Rymäkällä spektaakkelin tahtiin.

Perinteisestä kansanmusiikista poikkeavia yleisön suosikkeja lauantain ohjelmassa lienevät Karjalan Kunnailla sarjasta tuttu rockabilly-yhtye Rat Cats sekä Trio Tepander. Ohjelmallisesta puolesta konserttiravintolassa taas vastaavat Tapio Liinoja ja Pedro Hietanen.

Lauantaina tsaijuteltan avaa Pelimannikavalkadi. Kaustiselta terveisiä tuo Tallari, paikallista musiikkia on luvassa Kihaus-pelimanneilta Heikki Lahden johdolla. Tanssia iltapäivään tuovat Honkalammen Fesukkaat ja Motoran Ripakat.

Niemiseen kotiutunut brittiläinen L. R. Phoenix värittää kitarabluesilla sopivasti lauantain alkuiltaa. Ilta jatkuu leppoisalla folkilla kitaristi Sami Kukan tunnelmoinnilla. Jouhikkoa hänen kanssaan soittaa Pekko Käppi.

Rääkkylän väriä ovat niin ikään nuorta voimaa Perinnepihan lauantai-iltaan tuova Laura Vuorjoki sekä konserttiravintolan iltaa viihdyttävät Kalevalan tunnelmiin johdattelevat Burlakat.

Esiintymässä on myös Rääkkylän osuuspankin omistamaa ja Kaustisen musiikin tekemää sähkökannelta soittava taiteilija Eija Kankaanranta.

– Häneltä on lupa odottaa ihan mitä vain, ohjelmasta vastaava Mammu Koskela hehkuttaa viimeisintä esiintyjäkiinnitystä.

Konserttiravintolassa kuullaan festivaalin kauimmaisia vieraita; mongolialaista kurkkulaulantaa lupaava GangZI. Perinnepihalla ohjelmassa on myös Vienan naisten runosävelmiä.

Kalevalaa myös lapsille

Lauantaina konserttiravintolassa kuuluu ja näkyy Livvin kielellä – dokumentti Santtu Karhusta. Aunuksenkarjalan folkrockmuusikkoa kuullaan myös Talvisovat –yhtyeen keulakuvana yön tunteina.

Yökatrillissa voi viettää perjantai-iltaa kansantanssija Markku Ryynäsen seurassa. Perinnepihalla syttyvät yötulet kutsuvat yhteislauluun sekä perjantaina että lauantaina.

– Sinne oma kitara sitten mukaan, pelimannikonkari Pentti Ojajärvi rohkaisee.

Lasten Kihausta on jälleen järjestämässä Rääkkylän 4H-yhdistys. Perinnepihalla lapsille on lauantaina luvassa Uulun kalevalainen seikkailurata.

– Lapsiperheitä ja nuoria ajatellaan kiinnostavan köysirata, korikiipeily ja perinneleikit. Radalla voi myös kokeilla soittamista, tehdä kalevalamittaista laulua ja opetella loitsuja, Yrjö Koskinen kertoilee.

Lapset pääsevät omaan konserttiinsa nimeltään Pippuri soikoon!

Rääkkyläläistä murreperinnettä yritetään siirtää Markku Halosen kirjoista käyttöön.

– Tsaijuteltan murrevartissa saa opetella jonkin kivan paikallisen sanonnan, Hämäläinen kertoo.

Festivaalin päätöspäivään sunnuntaihin kuuluu enää kirkkokonserttiin rauhoittuminen. Yleisötavoite 2 000 kävijää on järjestäjien mukaan kohtuullinen.

Vastaa