Vastaanotolle harvemmin verkon kautta

Marevan-koetta perjantaiaamuna odotellut Toimi Kuittinen tietää, että joihinkin terveyspalveluihin voi varata ajan tietokoneella. – Pojallani olisi tietokoneet, mutta mie en hallitse niitten käyttöä kun on sen verran ikää, 76-vuotias Kuittinen kertoi. Hänen vieressään vuoroaan odottanut nuori äiti kertoi, ettei ole koskaan käynyt edes kunnan nettisivuilla.

Liperiläiset ja outokumpulaiset eivät ole innostuneet varaamaan aikoja sairaanhoitajan vastaanotolle kuntien internetsivujen kautta. Web-ajanvaraus otettiin käyttöön Liperin terveyskeskuksessa joulukuussa ja ensimmäisenä Pohjois-Karjalassa.

– Palvelu herätti kovasti kiinnostusta alussa, mutta nyt sen kautta varataan aikoja vähän. Odotimme kyllä vilkkaampaa käyttöä, osastonhoitaja Juha Nevalainen kertoo.

Ajanvaraus koski alkuvaiheessa myös Liperin terveysaseman lääkäreiden vastaanottoja. Siitä piti luopua varsin pian.

– Esimerkiksi tuli tilanteita, että äiti varasi ajan omalla nimellään, mutta toikin vastaanotolle useita lapsia. Aika saatettiin varata myös ulkopaikkakuntalaiselle tuttavalle. Ehkäpä ohjeistuksen olisi pitänyt olla tarkempi, kehitystyöhön osallistunut Nevalainen kertoo.

– Netin kautta hoidon tarpeen arviointi on vaikeaa, eli lääkärille saattaa tulla potilaita, jotka voi ottaa sairaanhoitajakin.

Joka tapauksessa web-ajanvaraus pysyy ja sitä kehitetään edelleen. Palvelua laajennetaan mielenterveyspuolelle, jatkossa ajan voi varata myös psykiatriselle sairaanhoitajalle. Tällä hetkellä ajan voi varata sairaanhoitajalle ja ehkäisyneuvolaan.

Sähköisiä terveyspalveluja kehitetään parhaillaan myös Marevan-verenohennuslääkkeen käyttäjien tarpeisiin.

– Kutsumme Marevan-lääkitystä käyttäviä pilottihankkeeseen, jossa he voivat tarkastaa kotitietokoneidensa kautta mm. verikokeen INR-arvon, annetut hoitojaksot ja hoidon tarpeen.

Nevalaisen mukaan Mediconsult Oy.n kehittämä ajanvarausjärjestelmä on toiminut teknisesti hyvin.

Lisää palveluja tulossa

Verkkoasiointi laajenee tänä vuonna uuden sähköisen palvelualustan eli kuntalaistilin myötä. Mahdollisesti jo syksyllä verkon kautta voi hakea mm. toimeentulotukea ja päivähoitopaikkaa. Kuntalaistiliin kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Lahtelaista alkuperää olevaa konseptia ajaa täkäläisiin tarpeisiin Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus.

– Lahdessa kokemukset ovat hyviä, ja kyllä se siltä näyttää, että kuntalaistili on tullut jäädäkseen, PTTK:n tietohallintojohtaja Seppo Soininen kertoo.

Soininen sanoo, että lääkärivastaanottojen web-ajanvaraukseen liittyviä käytännön ongelmia on vaikea torjua. Liperissä törmättyihin asioihin osattiin jo varautua.

– Sähköinen lääkäriajanvaraus voi olla toimiva tietyillä osa-alueilla, esimerkiksi hammashuollon ikäkausitarkastuksissa, Soininen sanoo.

Vastaa