Koulupäivä hölkäten käyntiin

Käsämän koululla on saatu hyviä kokemuksia kolmen viikon aamulenkkijaksoista.

– Tässä virkistyy ja kavereiden kanssa on kiva hölkätä. Koulutehtävät jaksaa tehdä paremmin, kun pitää ensin hengähdystauon, puuskuttaa viidesluokkalainen Venla Varis aamulenkin jälkeen.

– Ihan viisasta tämä on, kun näkee, että missä kunnossa on, Jussi Hiltunen tuumaa.

Venla ja Jussi olivat toisella luokalla, kun Käsämän koululla aloitettiin keväiset aamulenkit Nuori-Suomen liikuntaseikkailun innoittamana. Tavaksi on tullut 1,5 kilometrin kävely- tai juoksulenkki jokaisena aamuna kolmen viikon ajan.

Polulle kipaisevat myös opettajat ja avustajat. Ja kyseessä ei ole kilpailu, vaikka vauhdista voisi muuta päätellä.

Tämän vuoden lenkkikausi aloitettiin tiistaina. Vastalauseita ei toimittajan korvaan kuulunut ja pikakyselyn perusteella oppilaita ei haittaisi, vaikka liikunnallinen aamunavaus pidettäisiin joka ainoa koulupäivä. Luokanopettaja Ari Jalkanenkaan ei pidä ajatusta hassumpana.

– Miksipä ei, koska nykyisin puhutaan lasten vähäisestä liikkumisesta ja ylipainosta. Se on havaittavissa, että lasten kunto on jäänyt vuosien saatossa tietokoneiden äärelle.

Käytännöllä halutaan kannustaa lapsia jokapäiväiseen liikuntaan. Noin puolet 59:stä oppilaasta on koulukuljetuksen piirissä, joten pieni pyrähdys polulle ennen ensimmäistä oppituntia on hyväksi heillekin.

– Neljä vuotta on tehnyt sen, että oppilaamme ovat tottuneet tähän. Muu liikunta on sitten omaehtoista, ja näkisin, että se on paljon kiinni vanhempien asenteesta. Positiivista asennetta pitäisi saada lisää, Jalkanen toivoo.

Koulunjohtaja Anna Tolvanen kertoo, että oppilaiden vauhti on kasvanut selvästi lenkkeilyjakson loppua kohden aiempina vuosina.

– Posket ovat ainakin kaikilla punaiset.

Vastaa