Maailmanmusiikkilistan kärjen tuntumaan

Wimme Saari on kehittänyt perinteisestä joikaamisesta oman persoonallisen tyylinsä, jolla hän ihastuttaa yleisöä eri puolilla maailmaa.

Suomen tunnetuin joikaaja myhäilee tyytyväisenä, kun kuuden vuoden hiljaisemman vaiheen jälkeen lokakuussa maailmanmusiikin Expossa Kööpenhaminassa julkaistu levy on alkuhetkistä asti saanut innostuneen vastaanoton. Samalla se on nostanut saamelaisen musisoinnin taiturin musiikkimaailman huulille ja miehen yhtyeineen kansainvälisille konserttilavoille.

– Jotain oli odotettavissa tapahtuvaksi, sillä väki otti Kööpenhaminassa musiikkimme niin innostuneesti vastaan.

– Kyllähän tässä kaiken aikaa välivuosinakin on töitä tehty, mutta enimmäkseen olen käynyt soolokeikoilla. Entisen yhtyeen kanssa kokeilin rakentaa levyä, mutta sillä kokoonpanolla se ei oikein ottanut syntyäkseen.

Pari vuotta sitten Wimme kokosi uuden yhtyeen, johon palasi 1990-luvun menestysvuosina kumppanina musisoinut Tapani Rinne.

– Saatiin entinen henki päälle ja lähdettiin kehittämään sointia enemmän akustiseen suuntaan.

Mun levyn kappaleet ovat syntyneet yhtä vanhaa sanoitusta lukuunottamatta uuden yhtyeen pohjalta parin viime vuoden aikana.

Levyn nimi ja samalla nimikkokappale Mun on saamenkieltä ja tarkoittaa Minä. Rinteen lisäksi levyllä ovat mukana mm. Ulla Pirttijärvi, Iro Haarla, Pekka Kuusisto ja Samuli “Teho” Majamäki.

Polttoainetta pohjoisesta

Suurimman osan vuodesta Wimme viettää perheineen kotona Liperin Salokylällä, mutta etenkin koulujen loma-aikoina tie vie synnyinseudulle pohjoiseen, Enontekiön Kelottijärvelle.

– Kotipuoleen pitää välillä päästä lataamaan akkuja ja keräämään mieleen polttoainetta pohjoisesta. Musiikki muhii tietysti kaiken aikaa mielessä mukana, mutta kun suurimman osan vuodesta vietän Liperistä, niin useimmat kappaleet kypsyvät täällä valmiiksi, Wimme tuumii:

– Täällä minulla on myös kotistudio ja kalustoa sen verran, että äänittäminenkin onnistuu.

Keikkoja ympäri Eurooppaa

Pääsiäisenä Wimme oli esiintymässä Norjassa Koutokeinossa, ensi viikolla ohjelmassa on keikka Tampereella, seuraavalla viikolla Kasselissa Saksassa.

Toukokuussa Wimmen persoonallinen joiku raikaa Ljubljanassa Sloveniassa, kesäkuussa Puolassa. Sitten matka jatkuu Karessuvannon ja Rovaniemen kautta Portugaliin…

– Parikymmentä vuotta olen elättänyt lentoyhtiöitä ja hotelliketjuja… Pitkistä keikkamatkoista ei juuri muille hyötyä jää, Amerikassa ja Japanissakin esiintymässä käynyt Wimme virnistää.

Hänen levyjään on 1990-luvun loppupuolelta asti ollut myynnissä Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

– Eniten levyjäni ostetaan Pohjoismaissa, mikä on luonnollista, koska täällä on suhteellisesti suurin osa saamenkielisestä väestöstäkin.

Vastaa