Viimeksi ulkona elokuussa

Jyrinkylässä asuvat Hilkka Multala (vas.) ja Helena Puhakka ovat oikeita vapaaehtoistyön monitoiminaisia. Leipomisen ja laulamisen lisäksi he käyvät myös ulkoiluttamassa vanhuksia.

Jyrinkylässä asuvat naapurukset Hilkka Multala ja Helena Puhakka ovat nyt koulutuksen käyneitä vanhusten ulkoiluystäviä. Kuusituntisen koulutuksen suorittamisesta kertovat todistus, passi ja opas.
Naisten mukaan vapaaehtoiselle avulle on selkeä tarve palvelutaloissa.
– Hoitajat eivät ennätä tehdä kaikkea. Meille tämä on yksi juttu muiden joukossa. Olemme käyneet jo vuosia leipomassa, laulamassa ja lukemassa Jyrin Hoivakodin ja Raija Pekkarisen hoivakodin asukkaille.

He odottavat kevään edistymistä, jotta vanhusten kanssa pääsee kunnolla tien päälle.
– Toissa pyhänä koitimme viedä Jyrin hoivakodin vanhuksia lenkille, mutta emme päässeet pihasta mihinkään, koska lumia ei ollut aurattu.
Koulutuksesta he kertovat saaneensa muutamia hyviä käytännön vinkkejä liikuntaesteisten vanhusten liikuttamiseen.
– Kuinka mennään ovista ja ovatko remmit kiinni ja sellaista.

Naisten mukaan yhdessä ulkoileminen antaa ystävällekin paljon.
– Hyviä keskusteluja on jo tullut käytyä. Ihan virkeitä lenkkikavereitahan he ovat vaikka liikkuminen on huonoa, Puhakka kertoo.
– Ja me ollaan sen verran hömppiä, että voimme vaikka laulaa siinä kävellessä, Multala lisää.

Pitkä aika sisällä

Helmi- ja maaliskuun aikana Liperissä vedettyyn Ikääntyneiden ulkoiluystäväksi -koulutukseen osallistui kaikkiaan 17 naisihmistä.
Vanhuspalvelujen työntekijöiden mukaan vapaaehtoisia ulkoiluttajia tarvitaan kipeästi.
– Tarve koskee sekä palvelutaloja että kotonaan asuvia vanhuksia. On vanhuksia, jotka eivät ole päässeet ulos puoleen vuoteen, kertoo koulutuksen vetänyt erityis- ja terveysliikunnan ohjaaja Tuula Martiskainen.

Liperin kunnan ja Itä-Suomen liikunnanedistämishankkeen (Like) rahoittaman koulutuksen toisena vetäjänä oli Viinijärven Urheilijoiden palkkaama fysioterapeutti Hennariikka Virtanen. Sekä Martiskainen että Virtanen opiskelevat itsekin edelleen liikuntaystävien kouluttajiksi Ikäinstituutissa.
– Minulle on jo tullut kyselyjä, että Outokummun puolella tarvittaisiin myös koulutusta, Martiskainen kertoo.

Vastaa