Muutama mielenmuutos pelasti kyläkoulut

Liperissä nähtiin vähälle aikaa toinen mielenilmaus kyläkoulujen puolesta, kun kylien väki marssi kunnantalolle maanantaina. Aktiivisuus palkittiin, kunnanvaltuusto päätti säilyttää sekä Ristin että Vaivion koulut tiukan äänestyksen jälkeen.

Koulujen lopettamisesta äänestettiin edellisen kerran marraskuun lopun valtuustossa. Silloin kummallekin koululle tuli lakkautuspäätös äänestäen; Ristin sulkemista kannatti 18 ja vastusti 17 valtuutettua, Vaivion sulkemisen takana oli 20 valtuutettua 14:n vastustaessa ja yhden jättäessä äänestämättä.

Ristin osalta kolmen valtuutetun tai heidän varahenkilönsä näkemys oli muuttunut runsaan kahden kuukauden aikana, Vaivion koulun jatkon kannalle oli kääntynyt neljä valtuutettua tai varajäsentä edelliskertaa enemmän. Nämä muutokset riittivät antamaan kummallekin koululle lisää elinaikaa. Kuinka pitkälle, sitä ei päätetty.

Molemmista päätöksistä suurin osa kokoomuksen valtuustoryhmästä jätti eriävän mielipiteensä, Vaivion päätöksestä myös Jussi Sallinen (kesk).
Ristin kohtalon ratkaisijaksi voi nimetä Jussi Sallisen, joka joulukuussa äänesti lakkautuksen ja nyt jatkamisen puolesta.

Hän puolsi ratkaisuaan sillä, että Rististä olisi saatavissa laskelmien mukaan vain 35 000 euron vuosisäästöt, kun Vaivion sulkemisesta säästöä tulisi 165 000 euroa.

Marraskuussa Ristin sulkemista kannatti Anna-Marja Jokiniemen (kesk) varajäsenenä ollut Kauko Piironen. Nyt Jokiniemi itse oli jatkon kannalla.

Päinvastoin kävi toisen keskustavaltuutetun kohdalla: Riitta Lappalaisen varavaltuutettuna Pentti Hyttinen kannatti joulukuussa Ristin jatkoa, nyt Lappalainen itse äänesti lopettamisen puolesta.

Vaiviosta päätettäessä neljä mielipidettä oli vaihtunut, mutta vain yhden valtuutetun, Tuula Jolkkosen (sd) kanta oli muuttunut jatkoa kannattamaan, sillä muut uudet puoltoäänet tulivat toisista suista kuin joulukuiset lakkautuksen kannatukset. Nyt Vaivion jatkoa puolsi Tero Kuittinen (sd), jonka varavaltuutettu Kauko Kotkajuuri oli joulukuussa toista mieltä. Nyt Kotkajuuri oli Sanna Parkkisen (sd) varalla, ja äänesti tällä kerralla Vaivion jatkon puolesta.

Edelliskerralla Kauko Piironen Anna-Marja Jokiniemen (kesk) varajäsenenä puolsi Vaivion lakkautusta, nyt Jokiniemi paikalla ollen vastusti sitä.

Vastaa