Tuotekehitystä kaikessa hiljaisuudessa

Innovatiivista otetta. Toimitusjohtaja Ari Hakkaraisen mukaan Mantsinen panostaa koneiden tuotekehitykseen entistä tarmokkaammin.

Hiljaiseloa on ollut, mutta nyt Välikankaan tehtaan pihalla seisoo kaksi jättimäistä nosturia valmiina toimitettavaksi asiakkaille.

Mantsinen 200R HybriLift -nosturi painaa päälle 220 000 kiloa ja se on painavin malli. Kokonaan uutta mallisarjaa edustavalla 120R HybriLift:llä on massaa 125 tonnia.

Niissä on hienoja ominaisuuksia.

Omaa ja yhteistyökumppaneiden kehitystyötä edustavat mm. energian talteenottojärjestelmä, elektroninen ohjausjärjestelmä sekä kuormanvalvontajärjestelmä.

Aiemmista poiketen molemmat satamanosturit ovat kokonaan yhtiön omaa suunnittelua ja niiden kotimaisuusaste lähentelee 70 prosenttia. Mantsinen-konsernin tavoitteena on lisätä koneiden jalostusarvoa ja nostaa innovatiivisuus kilpailuvaltiksi elpyvillä markkinoilla.

Yhtiö aikoo olla rehdisti materiaalinkäsittelykoneiden ja satamanostureiden kehittäjä ja valmistaja, kun kilpailijat tyytyvät kasaamaan tuotteitaan valmiista komponenteista. Siinä on vissi ero.

– Olemme siirtäneet tuotantopuolen insinöörejämme tuotekehitystyöhön, toimitusjohtaja Ari Hakkarainen kertoo.

Valoa näkyvissä

Tuotannon insseillä ollut aikaa kehitystyöhön, sillä lama löi markkinat hiljaiseksi.

Mennyt vuosi oli vaikea Mantsiselle siinä missä muillekin raskaan vientiteollisuuden toimijoille. Liikevaihto putosi alle 30 miljoonaan euroon, kun toissa vuonna se oli 52 miljoonaa.

Toimenpiteet ovat olleet voimakkaita, mm. konsernin Venäjän toiminnoista vähennettiin 120 työntekijää. Ylämyllyn konepajan väkeä on ollut lomautettuna viime keväästä saakka.

Nyt Ylämyllyn 90 työntekijästä on töissä noin kolmasosa.

– Tehtaan kapasiteetista on käytössä noin 40 prosenttia, Hakkarainen kertoo.

Hänen mukaansa kevät on haasteellinen, mutta loppuvuosi näyttää paremmalta. Luottamusta herättää se, että myyjillä on ollut kiireistä viime aikoina.

– Kysyntää on ollut koko ajan viimeiset kaksi kuukautta. Ja nyt näyttäisi siltä, että yhteydenotot jopa johtaisivat investointeihin (konetilauksiin), liiketoimintajohtaja Jukka Hämäläinen kertoo.

– Esimerkiksi käytettyjen koneiden varastomme on tyhjä Venäjän kovan kysynnän vuoksi.

Toisella keskeisellä liiketoiminta-alueella eli tehtaiden, terminaalien ja satamien urakointipalveluissa näyttää jo hyvältä.

– Palvelutuotanto on jo lähes samalla tasolla kuin vuonna 2008, Hakkarainen kertoo

Vastaa