Saapi soittaa!

Vanhusväestön osuus kasvaa koko ajan. Liperin ja Outokummun vanhuspoliittiseen strategiaan kuuluu mm. Konttilanhovin palvelutaloon perustettu ikääntyvien neuvontakeskus.

Konttilanhovin palvelutalossa on toiminut nyt puolitoista kuukautta Ikääntyvien neuvontakeskus, jonka tärkein tehtävä on tukea vanhusten kotona asumista.
Toiminta käynnistyi puhelinneuvonnalla ja tällä viikolla aloitettiin ryhmien vetäminen.

Puhelinneuvonnan ideana on, että vanhuksen tarvitsee soittaa vain yhteen numeroon, jos hän haluaa tietoa tarvitsemistaan palveluista.

Numeroon (013) 6865 515 voi soittaa arkiaamuisin kello yhdeksän ja kymmenen välisenä aikana. Puheluun vastaa vanhustenhuollossa työskentelevä henkilö.

– Jos emme itse osaa auttaa, annamme asiakkaan yhteystiedot oikealle työntekijälle, joka ottaa sitten asiakkaaseen yhteyttä, kertoo vanhustyön ohjaaja Leena Utriainen, joka on yksi puhelimeen vastaajista.

– Esimerkiksi on kysytty tietoa kodinhoitajan apuun, ateriapalveluihin ja sosiaalityöntekijän käyntiin liittyvistä asioista.

Utriaisen lisäksi puhelintuntitehtävässä vuorottelee vanhustyön sosiaalityöntekijä Leena Karvonen, muistihoitaja Liisa Luostarinen sekä vammais- ja vanhuspalvelujen sosiaalityöntekijä Johanna Turunen.

Toistaiseksi neuvonnassa on ollut hiljaista.

– Noin parikymmentä soittoa on tullut. Ihmiset eivät vielä tunnu tietävän palvelusta, Liperin vanhustyön johtaja Leena Laaninen kertoo.
Vastaavanlaista neuvontaa annetaan mm. Joensuussa.

Ryhmät aloittavat

Ikääntyvien neuvontakeskuksen muita palveluja ovat erilaiset ryhmät.

Tiistaina aloitti omaishoitajille tarkoitettu tukiryhmä ja tänään torstaina on ensimmäinen kaikille avoin tilaisuus, joka liittyy ruokamuistoihin ja jonka järjestää Liperin martat. Avoimia tilaisuuksia tulevat järjestämään myös muut kunnan vanhusten parissa toimivat yhdistykset.

Näin ensialkuun ryhmät pyörivät vain Konttilanhovissa.

– Ryhmätoimintoihin on koottu eri taajamissa asuvia henkilöitä, mutta selvitämme koko ajan, voisiko ryhmiä perustaa myös Viinijärvelle ja Ylämyllylle. Viinijärvellä olemme törmänneet siihen, että kaikki sopivat tilat ovat vuokratiloja ja Ylämyllyllä ei yksinkertaisesti vain ole tiloja, Leena Laaninen kertoo.

Omaishoitajien ensimmäiseen kokoontumiseen saapui yhdeksän osallistujaa tiistaina. Kun he keskustelivat Leena Karvosen johdolla, heidän hoidettavansa osallistuivat fysioterapeuttien vetämään kuntopiiriin. Päivä päättyi yhdessä nautittuun lounaaseen.

Kommenteista päätellen uusi tukimuoto on tervetullut. Osa on käynyt Joensuussa järjestetyissä ryhmissä.

– Aika näyttää, miten tämä lähtee menemään. Kaikki uusi on kokeilunarvoista, eräs osallistuja sanoi.

Liperissä on tällä hetkellä 44 omaishoitajaa ja Outokummussa 36.

Vastaa