Osaksi isompaa kokonaisuutta

Viimeiset joulukahvit Liperin Osuusmeijerin nimissä. Takana ex-toimitusjohtaja Matti Hämäläinen (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Olli Laaninen. Edessä maanviljelijä Jouko Makkonen (vas.) ja eläkkeellä oleva maanviljelijä Lauri Pesonen.

Liperin Osuusmeijeri on osa viiden meijerin muodostamaa rypästä tammikuun alusta alkaen. Myös mylly ja myymälä kuuluvat ydinliiketoimintaan.

Suomen suurimman maidontuottajan, Osuuskunta Itämaidon muodostavat Liperin lisäksi Alueosuuskunta Promilk, Kainuun Osuusmeijeri, Nurmeksen Osuusmeijeri ja Osuuskunta Idän Maito.

Viimeiset omissa nimissä keitetyt joulukahvit nautittiin viime perjantaina. Historian havinaa oli ilmassa, sillä puolitoista kuukautta vaille 115-vuotias Liperin osuusmeijeri on maan vanhin meijeriosuuskunta.

Hallituksen puheenjohtaja Olli Laanisen mukaan fuusio oli perusteltu, vaikka haikealta tuntuukin. Pienten meijereiden on vaikea toimia nykymaailmassa, varsinkin kun tuottajien määrä laskee koko ajan.

– Ajan henki on nyt tällainen, oikeastaan muuta vaihtoehtoa ei ollut. Mutta jatkossa olemme kuitenkin olennainen osa isoa Itämaitoa, Laaninen sanoo.

– Liperiläisten ääni kuuluu, kun yhteistyötä rakennetaan eteenpäin. Myös mylly ja myymälä kuuluvat Itämaidon ydinliiketoimintaan.

Liperissä sijaitsee Itämaidon ainoa mylly. Myllyn päällikkö Kari Huikuri katsoo luottavaisin mielin tulevaan.

– Tähän saakka olemme myyneet kaikki rehumme omasta myymälästämme. Ensi vuonna saamme tuotteemme osuuskunnan kaikkiin 21 myymälään. Eli potentiaalia on.

Vaalit käyntiin ja konttori kiinni

Uuden osuusmeijerin operatiivinen johto on rakennettu uusiksi. Kaikkiaan 80 työntekijän joukosta vähentyy ensi vuoden alussa 15 työntekijää, joista seitsemän on irtisanottu. Liperin konttorista poistuu yksi henkilö eläkejärjestelyin. Tällä haavaa Liperin meijerillä työskentelee 15 henkilöä.

Kevään korvalla konttori tyhjenee, kun hallinnon henkilökunta siirtyy Joensuuhun. Esimerkiksi toimitusjohtaja Kirsi Andersin titteli vaihtuu talouspäälliköksi. Suurosuuskunnan toimitusjohtaja on Ilpo Lukkarinen, jonka asemapaikka on Lapinlahti.

Laaninen uskoo, että konttorille löytyy uutta käyttöä, kuten entisille maidonjalostustiloillekin löytyi.
Hän on kuulunut Itämaidon väliaikaiseen hallitukseen kesäkuusta saakka.

– Vuodenvaihteen jälkeen aletaan valmistella uutta hallintoa ja edustajistovaalit toimitetaan postivaaleina. Uuden edustajiston pitäisi kokoontua 26. maaliskuuta.

80 jäsenen edustajistoon valitaan kolme henkilöä Liperin Osuusmeijerin alueelta.

Itämaidon jäsentiloja on noin 2 900 ja niissä tuotetaan noin 540 miljoonaa litraa maitoa. Osuuskuntien yhteinen omistusosuus Valiosta on 26 prosenttia.

Tuotteiden alkuperä hyvä tietää

Parinkymmenen lypsävän tilaa Leppälahdessa pitävät Jari Sahlman ja Eija Soikkeli sanovat, että fuusio ei vaikuta heidän työhönsä – maito lähtee eteenpäin kuten ennenkin. Eniten heitä kiinnostaa ja huolestuttaa tulopuoli.

– Tuottajahinta on laskenut selvästi, mutta vielä tässä jotenkin pärjätään.

Pitkäaikainen osuusmeijerin hallintoneuvoston jäsen Jouko Makkonen on kuulunut meijerin maidontuottajiin jo 45 vuoden ajan. Maatalous on nykyisin aivan eri toinen kuin hänen työuransa alussa.

– Valitettavasti näyttää siltä, että kaikki suurenee. Toivoisin kuitenkin, että Suomen maatalous pysyisi kuosissa ja tuottajilla olisi kasvot. Jo tietää tuottajan kasvot, tietää, että laatukin on hyvää, Savonrannalla asuva Makkonen sanoo.

Vastaa