Hirsinen palapeli 30-luvulta

Hirsirakentamista opiskelemassa Timo Laakkonen, ohjeistamassa Antti Mikkonen ja Carola Broms.

Vuosi sitten Joensuun Utrassa sijaitsevan Kiviniemen tallin päärakennus päätettiin purkaa. Urakoitsijan kautta hirret päätyivät Carola Bromsille.

– Minulla on tapana tehdä nopeita päätöksiä ja niinpä ajattelin, että näistä saisi upean paikan näyttelyille. Samalla rakennus tuo tähän pihapiiriin suojaa ja rauhaa, Carola tuumaa.

Kaksikerroksista rakennusta ollaan nyt kuitenkin kokoamassa kasaan täysin asuinrakennuksen standardien mukaisesti. Carola ja vastaavana mestarina toimiva Antti Mikkonen ovat alkaneet miettiä, josko siinä voisi itse asuakin.

– Tässä pihapiirissä olen viettänyt jo neljä kesää ja mieleni tekisi laittaa sen muutkin rakennukset kuntoon, Carola haaveilee.

Kivijalka nostaa kaiken ylös

Ennen vanhaan hirsirakennukset tehtiin käsityönä paikan päällä veistäen.

– Hirret on tehty sopiviksi vain yhdessä järjestyksessä. Jokainen hirsi on siis uniikki, Antti kertaa.

Palapelin kasaaminen olisi mahdotonta ilman purkaessa tehtyjä hyviä merkintöjä ja numerointia. Haastetta on tuonut vuosi sitten sekaisin tuodut hirsikasat. Järeimmät neljäkymmentäsenttiset useiden metrien pituiset hirret painavat vähän enemmän kuin perinteiset palapelin palat.

– Kovasti on koputeltu hirsiä. Vain muutama alin on jouduttu vaihtamaan ja hyvät osat poistetuistakin hirsistä on pystytty käyttämään toiseen kohtaan hyödyksi, Antti kertoo kengittämisestä.

Hauskan vivahteen ja toisaalta ongelman tuo moderniksi pakosta tehty perustus. Nykysäädökset vaativat puolen metrin kivijalan, joten lattia voi nyt alkaa samasta kohdeni kuin alimmat hirret. Ennen hirret olivat alempana ja lattia alkoi vasta toisten hirsien yläpuolelta.

Tämä on aiheuttanut yllätyksiä ja vähintäänkin pohdittavaa, sillä Carola haluaa kunnostaa entiset ovet ja ikkunat uuteen uskoon. Oven alle olisi jäämässä konttausaukko, eikä ikkuna-aukkojen suurentaminen alaspäin onnistu.

– Nyt oviaukko on hulppean korkea ja ikkunat alkavat vasta reilun metrin korkeudelta. Ilokseni huonekorkeutta kuitenkin tulee alakertaan reilusti yli kolme metriä, Carola laskee.

Perinteet käyttöön

Carola ja Antti haluavat rakennuksesta kivijalkaa lukuun ottamatta perinteitä kunnioittavan. Näin hirsien välit on eristetty pellavanauhalla ja ulospäin esille jäävät hirret käsitellään jollain punamultatyyppisellä maalilla. Ovelle tehdään avoveranta.

Lämpöeristys tulee seinien sisäpuolelle. Huoneet ja väliseinät pidetään lähes alkuperäisillä paikoillaan. Alakertaan sijoittuu eteisen ja kahden huoneen lisäksi tupakeittiö leivinuunilla ja wc-tilat.

Yläkertaan rakentuu pari huonetta ja kylppäri. Suunnitelmat elävät silti edelleen ja pienet yllätykset tuskin loppuvat tähän.

– Sisällä modernia on osittainen lattialämmitys sekä wc- ja kylpyhuonetilat.

Rakennuslupien tultua kesäkuussa päästiin työmaalla töihin. Läheltä on löytynyt niin putkimies kuin muurarikin. Kiirettä pihapiirissä riittää, vaikka urakan viimeiset vaiheet ovatkin sujuneet joutuisasti.

– Hirsiseinät ovat nousseet tähän tasoon reilussa viikossa, mutta rakennus pitäisi saada talvikuntoon pikaisesti, Antti miettii tulevaa.

Vastaa