Rotavirusrokote ei lisää piikkien määrää

Eelis 3kk saa viitosrokotuksen terveydenhoitaja Arja Riikoselta. Eelis on jo saanut ensimmäisen annoksen suun kautta annettavaa rotavirusrokotetta, myös isosisko Kialle se aikanaan otettiin, molemmille rokote oli maksullinen. – Jos edes joltakin taudilta välttyy niin se on hyvä, äiti Heini Louko sanoo.

– Rotavirusrokote annetaan normaalien neuvolakäyntien yhteydessä, se ei aiheuta ylimääräistä neuvolareissua, sanoo terveydenhoitaja Arja Riikonen Ylämyllyn terveyskeskuksesta.

Rotavirus on on yleisin pikkulasten vaikean ripulin aiheuttaja. Erittäin helposti leviävä virus ilmenee vuosittain epidemioina, jotka yleensä ajoittuvat vuodenvaihteesta pitkälle kevääseen. Virus tarttuu myös aikuisiin, mutta pienille lapsille kuumeen, oksentelun ja vesiripulin yhdistelmä on rankka tauti, joka johtaa helposti kuivumiseen.

– Meillä Ylämyllyllä useampi lapsi on vuosittain ollut sairaalahoidossa, yleensä vuoden-kahden ikäisiä pikkulapsia.

Vuosittain Suomessa yli 11 000 alle 5-vuotiasta lasta tarvitsee terveyskeskus- tai sairaalapalveluja rotavirusripulin takia, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen arvion mukaan saman verran lapsia sairastaa taudin kotona.

Annetaan suun kautta

Käyttöön tuleva rotavirusrokote RotaTEQ annetaan suun kautta.

– Rokote tulee meille valmiina annoksena. Mutta vaikka se annetaan suun kautta, se on silti rokote, eikä sitä voi antaa kotona, Riikonen painottaa.

Rokote annetaan kolmessa osassa, ensimmäinen kuuden viikon ikäisenä, seuraavat vähintään neljän viikon välein, kolmas viimeistään 26 viikon iässä.

– Ihan pienille keskosille rokotetta ei voi antaa.

Riikonen kertoo, että Ylämyllyllä rotavirusrokotetta on annettu lapsille varsin paljon jo ennen sen tulemista rokotusohjelmaan. Rokote on ollut kaikille maksullinen ja varsin kallis.

– Rokotteelle tuli hintaa noin 150 euroa, vanhemmat ottivat sen silti mielellään. Useampi otti kuin jätti ottamatta. He jotka eivät ottaneet, sanoivat syyksi juuri korkean hinnan.

Rokotus sisältää viittä eri rotavirustyyppiä ja antaa tehokkaan suojan tautia vastaan.

– Haittavaikutukset ovat lieviä niin kuin rokotteissa yleensä, lämpöilyä, ripulia, oksentelua.

Piikit ovat vähentyneet

Uudessa rokotusohjelmassa lapset saavat neuvolaiässä yhteensä yhdeksän rokotusta. Rokotuskertojen määrä on vähentynyt yhdistelmärokotteiden kehittyessä; yhdellä pistoksella suojataan kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota ja hemofilus -bakteerin aiheuttamia infektioita vastaan. Lisäksi rokotetaan tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan.

– Muutoinkin rokotteet ovat kehittyneet mukavammiksi, eivät kirvele samalla tavalla kuin vanhat. Pistoskohta on vaihtunut pakarasta reiteen, se on luontevampi paikka ja menee vähän kuin huomaamatta.

Riikonen kertoo, että Pohjois-Karjalassa vanhemmat ottavat lapsilleen mielellään kaikki rokotusohjelmassa olevat rokotteet, eikä niiden tarpeellisuutta kyseenalaisteta samalla tavalla kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

– Meillä ei tarvitse rokotteita markkinoida, en muista yhtään perhettä, joka olisi kieltäytynyt.

Vastaa