Uusi kaukolämpölaitos nousee Ylämyllylle vielä tänä vuonna

Kaukolämpöverkon runkolinja on nyt vedetty koko pari kilometriä pitkän Honkatien varteen. Punaisen kaivinkoneen takana on Liperintie, josta linjaa lähdetään vetämään kohti Ylämyllyn liikekeskusta. Fortumin uusi lämpölaitos rakennetaan vielä tämän vuoden aikana paloaseman naapuriin.

Kotimaista kiinteää polttoainetta hyödyntävä lämpölaitos nousee Ylämyllyn paloaseman naapuriin. Fortumin käyttöpäällikkö Jussi Hakkaraisen mukaan rakennuksen pohjan valu alkaa jo syyskuussa.

– Saamme kattilan lokakuun toisella viikolla ja sen asentamisen jälkeen päästään rakentamaan seiniä ja kattoa. Laitoksen pitäisi olla tuotantovalmiudessa vuoden vaihteessa ennen kovia pakkasia, Hakkarainen kertoo.

Laitoksen teho on kolme megawattia, mikä riittää 600-700 omakotitalon lämmittämiseen. Polttoaineena käytetään mm. haketta ja puupellettiä.

– Parhaimmassa tapauksessa emme tarvitse öljyä ollenkaan.

Kunnan kiinteistöt verkkoon

Fortum aloitti kaukolämpöverkon rakentamisen viime syksynä Honkalampi-keskukselta, jonka vanha lämpölaitos muutettiin pelletillä toimivaksi. Tänä kesänä runkolinjaa on vedetty Honkatielle ja perjantaina työmaa hipoi Liperintietä. Liperintien alituksen jälkeen suunta otetaan liikekeskukselle päin.

Kaukolämpö ei ole sytyttänyt omakotiasukkaita. Kerrostalojen lisäksi runkolinjaan on liitetty vain puolenkymmentä omakotitaloa.

Verkkoon on helpointa ja edullisinta liittää keskuslämmitystalo, jollaisia riittää pääosin 70-luvulla rakennetulla Honkalammen asuinalueella.

– Kyselyitä on tullut lähikatujen asukkailta, mutta haaraputkia ei kannata vetää kauas yksittäisten talojen takia.

Kunnan kiinteistöistä kaukolämpöön kytketään lähipäivinä Ylämyllyn terveysasema, neuvola ja päiväkoti ja myöhemmin syksyllä Honkalammen koulu ja puolenkymmentä Lipertekin kerrostaloa.

Lapset turvallisemmalle reitille

Vanhempia on huolettanut lasten koulumatkan turvallisuus, koska Honkatien kevyenliikenteen väylä on kaivettu auki ja tiellä liikkuu maansiirtokoneita.

Fortumin rakennusinsinööri Marko Karvinen neuvoo, että syksyn aikana Honkatietä suositeltavampi reitti (esimerkiksi koululle) on Ylämyllyntien vieressä kulkeva kevyenliikenteen väylä. Sitä kautta myös Liperintien voi alittaa turvallisesti alikulkukäytävää pitkin.

– Koetamme aiheuttaa mahdollisimman vähän häiriötä. Olemme täyttäneet kaivantoa sitä mukaa, kun putkea on saatu vedettyä. Ennen lumia pitäisi saada asfaltti kevyenliikenteen väylän päälle, Karvinen kertoo.

Honkalammen huligaanit asialla

Kaukolämpöverkkoa rakentavat Fortumin työntekijät ovat olleet ihmeissään työmaalla tapahtuneista ilkivallanteoista.

Karvinen sanoo, että Joensuun keskustan työmaillakaan ei olla törmätty vastaavanlaiseen hulinointiin.

– Suoja-aitoja potkitaan kaivannon pohjalle, työkaluja varastetaan sekä työkoneiden ilmanputsareita ja vilkkuja rikotaan. Kerran koneiden valot oli voideltu vaseliinilla.

– Ihmetyttää sekin, että edes omakotitalojen lähelle jätetyt koneet eivät saa olla rauhassa.

Tuoreimpia ja ihmeellisimpiä tempauksia on täysimittaisen männyn kaataminen terveysaseman tontille pysäköidyn kaivinkoneen päälle.

– Puuhun oli tehty moottorisahalla ihan kaatolovi. Tekijä oli ilmeisesti tähdännyt koneen hyttiin, mutta puu kaatuikin puomin päälle, Karvinen kertoo.

Vastaa