Koulumatka jännittää ainakin vanhempia

Konstan koulumatka sujuu pyöräillen, eskariin lähtevä Kaapo on vielä saatettava ja haettava. Äidin, Satu Kukkosen kyydissä Liina 3v.

Koulujen alku tuo pienet ja isommat koululaiset liikenteeseen. Ylämyllyllä huolta aiheuttavat Patteristontien ja Ylämyllyntien ylitykset ja kovat vauhdit.

– Liikenteessä yksi riskiryhmä ovat ekaluokkalaiset, heitä jännittää ja kaikki on uutta, Ylämyllyn koulun rehtori Riitta Hyttinen toteaa.

Pieni näkyy huonosti liikenteen seassa. Näkyväisyyttä parantamaan on koulutiensä aloittaville tilattu huomiota herättävät, kirkkaan keltaiset keltanokkalippikset.

– Hyvin he ovat niitä aina pitäneet ja vanhemmat myös huolehtivat, että ne pysyvät lasten päässä. Kun aamut hämärtyvät niin monilla on myös fosforiliivit.

Hyttinen muistuttaa, että koulumatka on uusi myös niille oppilaille, jotka ovat käyneet ensimmäisen ja toisen luokan Honkalammen yksikössä.

– He menevät kolmannelle luokalle Paloaukean koululle ja koulumatka on taas ihan uusi.

Myös Paloaukean koululla on nyt ensimmäinen ja toinen luokka, oppilaat tulevat Jyrin alueelta, tämä on vähentänyt koulukyytien tarvetta.

– Meidän kuljetusoppilaista suurin osa on pienluokkien oppilaita, jotka tulevat ympäri Liperiä.

Vauhtia liikaa

Toinen riskiryhmä ekaluokkalaisten ohella ovat 7. – 9. luokkalaiset.

– Silloin ei käytetä enää kypärää, kun se ei ole hyvän näköinen, crossaillaan. Etenkin pojilla meno on joskus aika hurjaa, Hyttinen toteaa.

Koulu ei voi asettaa kypäräpakkoa.

– Mutta vakavasti suosittelemme. Ja jos kesken päivän lähdetään yhdessä pyörien kanssa liikenteeseen, niin silloin on kypärä päähän löydyttävä jokaiselta, muuten ei mukaan pääse.

Hyttinen tietää, että kypärä löytyy omasta takaa viimeistään siinä vaiheessa kun koululta tarjotaan vaaleanpunaista varakypärää.

Patteristontien pitkä alamäki houkuttelee koululaisia päästelemään minkä pyörästä lähtee. Samaan syyllistyvät autoilijat.

– Vanhemmat ovat kovasti toivoneet tielle hidasteita ja nopeusrajoituksia.

Oikealla asenteella on hidasteitakin suurempi vaikutus. Ylämyllyn koulussa asenteet pyritään saamaan kohdalleen osallistumalla Opetushallituksen Liikenneturvallisuusviikkoon joka syksy, tänä vuonna 7. – 11. syyskuuta.

Risteys on riski

Kolmen lapsen kanssa Patteristontien kevyenliikenteen väylällä pyöräilevä Satu Kukkonen allekirjoittaa moitteen lujista vauhdeista.

– Kyllä tässä kovasti ajetaan.

Toiselle luokalle Jyrin kouluun menevää Konstaa koulun alku äidin arvion mukaan lähinnä harmittaa, lomaa olisi voinut olla pidempäänkin. Puolentoista kilometrin koulumatka sujuu pyöräillen.

– Meiltä on aika turvallinen koulumatka. Konsta on aika rauhallinen ja luotettava, eka luokan syksyllä hän meni kouluun kävellen, keväällä jo pyörällä.

Konsta on laajentanut kesän aikana reviiriään ja äitiä jännittää mm. risteysalueella oleva Patteristontien ylitys, missä kevyenliikenteen väylä vaihtuu ajoradan toiselle puolelle.

– Kyllä se aina mietityttää, että huomaako ja tulkitseeko hän oikein autojen vilkut ja luottaako niihin.

Kukkonen pitää Jyrin ja Ylämyllyn liikennettä loppujen lopuksi varsin rauhallisena.

– Olemme muuttaneet tänne Utrasta, siellä meno oli paljon villimpää välillä.

Vastaa