Ruoka- ja kekriprojekti vuoden kotiseututeko

Naiset vasemmalta Raili Räty, Seija Räty, Maija Laaninen, Sisko Piiroinen, Reetta Juvonen ja Kaija Matilainen. Edessä projektin filmille taltioinut Esko Pajarinen, takana Antti Laaninen ja Liperi-Seuran puheenjohtaja Juhani Kosonen.

Raili Räty, Seija Räty, Maija Laaninen, Sisko Piiroinen, Reetta Juvonen, Kaija Matilainen ja Riitta Tiihonen – tämä nimirimpsu on ollut Liperissä esillä viime aikoina tämän tästä.

Naisten uurastus liperiläisen ruokaperinteen keräämiseksi ja taltioimiseksi palkittiin perjantaina Nilsiän Kotiseutupäivillä. Vuoden kotiseututeon valitsi Suomen Kotiseutuliiton hallituksen asettama raati.

Valintaperusteissa painotettiin asukkaiden ja yhteisöjen omatoimisuutta, aloitteellisuutta, uusia toiminta-ajatuksia ja hyviä ideoita. Raati totesi projektista olevan hyötyä myös historian tutkijoille.

Vuoden kotiseututeko valittiin nyt neljännen kerran.

Perinteen kunnioituksesta

Reetta Juvonen toteaa projektin punaisena lankana olevan kunnioituksen vanhoja ruuanlaittotapoja kohtaan.

– Yksinkertaiset liperiläiset ruoka-aineet, joihin saatiin makua hitaan keittämisen ja hauduttamisen menetelmillä. Toivotaan että tästä on hyötyä liperiläisille, projektin arvo ehkä huomataan myöhemmin.
Ruoka- ja kekriperinneprojekti käynnistyi syksyllä 2006 monien sattumusten kautta.

– Istuttiin ringissä ja mietittiin, että mistä jatketaan, ruis, maito ja pellava oli tehty, mikä ulottuvuus nyt valitaan, projektivastaava Kaija Matilainen kertaa.

Virisi ajatus jouluruokaperinteen keräämisestä, myöhemmin idea laajeni kattamaan yleisemmin liperiläistä ruoka- ja kekriperinnettä. Sitten naiset löysivät itsensä kansalaisopiston filmintekokurssilta, jota Esko Pajarisen piti vetää.

– Sinne tultiin vain me.

Me eli nuo seitsemän naista arvelivat, että onnistuisikohan homma ihan omin voimin.

– Soitettiin Ameriikkaan asti Juhani Kososelle, että voidaanko toteuttaa projekti Liperi-Seuran alla.

Lupa heltisi ja Esko Pajarinen lupautui kuvaamaan projektin.

Talkootyöllä tulosta

Naiset haastattelivat yli 50 liperiläisiä ikäihmisiä vanhoista ruuan hankintaan, valmistukseen ja säilömiseen liittyvistä tavoista. Kaija Matilainen litteroi ja toimitti tekstit Esko Pajariselle, joka kutoi kertomukset muun taustatyön kanssa yhteen elokuvaksi.

Maatalon emännät Maija Laaninen, Sisko Piiroinen sekä Raili Räty ja Seija Räty, molemmat entisiä koulun keittäjiä, antoivat projektin käyttöön käytännön taitonsa ja tietonsa. Maija ja Antti Laaninen ottivat tehtäväkseen filmitähtipossun kasvattamisen. Emeritaprofessori Kaija Matilainen toi projektiin tutkijan otteen, Reetta Juvonen eläkkeellä olevana kotitalousopettajana oman ammattitaitonsa kuten myös Liperin Leipäpäivä ry:n hankevastaava Riitta Tiihonen. Esko Pajarinen oli ainoa palkattu työntekijä, muu tapahtui talkootyönä. Rahoitusta haettiin eri säätiöiltä.

– Päivät laitettiin ruokaa ja Esko kuvasi. Yhet teki keittoa, toiset rakensi laatikkoa uuniin. Haastatteluissa eniten esille tulleet asiat pääsivät filmille. Tämä täyttää laadullisen tutkimuksen vaatimukset, filmi toimii näyttönä, Kaija Matilainen toteaa.

Dvd esitettiin viime syksynä Kekrijuhlilla Liperissä, missä päästiin myös maistelemaan perinneruokia. Projekti poiki Penttilään tälle kesälle Ruokoo ja Kalloo –näyttelyn. Nyt aineistosta on valmisteilla kirja, johon tulee käyttökelpoisia reseptejä ja filmiltä yli jäänyttä aineistoa.

Vastaa