Paras vadelmakausi tällä ja ensi viikolla

Joensuun yliopistossa opiskeleva Emmi Haukijärvi oli ensimmäistä päivää vadelmanpoiminnassa viime perjantaina. Aiempaa kokemusta on mm. mansikoiden ja herneiden parista.

Poiminta maakunnan tiloilla on päässyt vauhtiin ja sadosta odotetaan hyvää, joillakin tiloilla jopa erinomaista.

– Kuivuus ei ole haitannut ja marjoista odotetaan suuria ja mehukkaita. Runsaan versokasvun perusteella voi hyviä satonäkymiä ennakoida myös ensi vuodeksi, sanoo marjanviljelypiirin puheenjohtaja Ismo Ruutiainen.

Hän suosittaa ostajille marjojen alkuperän varmistamista pakkauksen kannesta. Parhaiten alkuperä varmistuu, jos marjat hankitaan suoraan tilalta.

Vadelman viljelyala on ollut Pohjois-Karjalassa viime vuosina laskussa. Marjaa kasvaa myyntiin 57 tilalla.
Vadelmanviljelyssä markkinointi on haasteellista ja kaksi kolmasosaa työstä painottuu sinne. Panostus viljelyyn ja poimintaan on noin kolmasosa, arvioi viinijärveläinen yrittäjä Urpo Airaksinen.

Heposelän rannalla loivassa rinteessä sijaitsevalta tilalta ovat ensimmäiset vadelmat jo lähteneet markkinoille ja poiminta vilkastuu koko ajan. Vadelman satokauden huippu ajoittuu tälle ja ensi viikolle, mutta marjoja poimitaan koko elokuun ajan.

– Merkittävä osa myydään suoraan tilalta, osa menee markkinoille maakuntaan ja osa jalostetaan hilloksi ja mehuksi omalla tilalla.

Urpo Airaksinen kasvattaa myös pensasmustikkaa. Hehtaarin alalla on menossa kuudes pensasmustikkakausi ja marjoja tulee jo mukavasti.

– Olen harkinnut jopa vadelmaviljelmien vaihtamista pensasmustikaksi. Se on paljon helppohoitoisempi.

Yhdestä pensaasta voi saada jopa kilon verran marjoja. Airaksisten tila työllistää kesäisin ajankohdasta riippuen 10-20 poimijaa.

– Työntekijöiden saaminen ei ole kovin helppoa, vaikka työttömyystilastot toista osoittavatkin, Airaksinen ihmettelee.

Vastaa