Rääkkyläläiset 4H-nuoret selviämässä karanteeniuhasta

Samana päivänä, jolloin sairastunut nuori ilmoitti influenssan kaltaisista oireista, tuli tietoon myös muita sairastapauksia. Kaikki sairastuneet vietiin eristykseen leirialueen ulkopuolelle.

Leiri keskeytettiin Norjan terveysviranomaisten suosituksesta, kun 37 leiriläistä oli asetettu karanteeniin sairausepäilyjen takia. Tapaus oli yksi lauantain pääuutisista myös Suomessa.

Eräs rääkkyläläinen äiti sai kuulla leirillä olleelta tyttäreltään tartuntavaarasta hyvissä ajoin ennen yleistä uutisjakelua.

– Sain tyttäreltäni tekstiviestin, että tällainen tilanne on päällä. Hän kertoi olevansa kunnossa.

– Leirin sulkeminen oli mielestäni hyvä päätös. Joidenkin mielestä norjalaiset ylireagoivat, mutta onko järkeä jatkaa leiriä, jos nuoria pelottaa riski sairastumisesta?

Norjalaiset leirin järjestäjät päättivät kahdeksan päivän mittaiseksi aiotun kokoontumisen jo ennen puolta väliä.

Uudet matkakuviot entisten tilalle

Pohjois-Karjalan nuorten leirimatkan vastaavana toimi Kontiolahden 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Taina Parkkulainen. Hän käsitteli runsain mitoin nuorten pettymystä, kun pitkään odotettu tapahtuma jäi puolitiehen.

– Osa nuorista aloitti jo kaksi vuotta sitten matkarahojen keräämisen. Suurin osa on ansainnut matkan omalla työllä.
Leirin alku oli onnistunut, mutta se tuntui vain pieneltä lohdulta.

– Parhaat leiripäivät jäivät kokematta. Vaikka olemme olleet pettyneitä, ihan hyvällä huumorilla olemme edenneet.

Ensimmäiset suomalaisryhmät lähtivät välittömästi kotimaahan leirin päättymisestä kuultuaan. Pohjois-Karjalan nuoret palaavat alkuperäisen aikataulun mukaisesti tämän viikon perjantaina.

– Päätin, että jatkamme matkaa, vaikka järjestäjät sanoivat uusista majoitus- ja ruokajärjestelyistä aiheutuvien kulujen jäävän omaksi tappioksemme.

Jännitystä riittää ennen laivaan nousua

Parkkulaisen mukaan myös yksi liperiläinen tyttö kuului matkaryhmään. Nuoret viettivät aikaansa mm. luontovaelluksella ja shoppausreissulla Ruotsin puolella.

– Täällähän on nyt halpaa, Parkkulainen löysi hyvät puolet kruunun ja euron välisestä suhdanteesta.

Rääkkyläläinen Jenni Nykänen myönsi, että tiettyä jännitystä on ollut ilmassa, mutta voimakkaimmat tunteet koettiin Norjassa.

– Siellä oli porukkaa peloissaan. Järjestäjien osalta tiedottaminen kuitenkin sujui hyvin. Saimme kuulla virallista tietä pitkin sairastumistapauksesta.

Nykänen vietti puheluun vastatessaan rauhallista tiistain aamupäivää jonkin matkan päässä Karlstadin kaupungista Ruotsissa. Tänään torstaina nuoret ovat matkalla kohti Tukholmaa, josta laiva kuljettaa ryhmän Suomeen.

Tiedossa on noin viikon kestävä karanteeni vieraalla maalla sellaiselle matkustajalle, joka sairastuu ennen laivaan nousua.

– Mie oon ajatellut, että jos se tauti tulee, sitten se tulee, 15-vuotias Jenni Nykänen pohti.

Vastaa