Taidetta ympäristön ehdoilla

Fuksian punaisen puun lehden takana on Ari Koskela, vaaleamman Auli Partio, joka käytti pintaa varten munankuorirouhetta sekä laattaliimaa.

Jo viidettä kertaa kootun ympäristötaidepolun tämänkertaisesta annista nauttinee pitkälti toistatuhatta kävijää Paksuniemessä. Näin on pääteltävissä edellisten vuosien kävijämääristä.
Vanhan meijerisalin sisänäyttelyn katsojat ovat kirjoittaneet perinteisesti nimensä vieraskirjaan, johon on tullut parhaimpina vuosina reilusti yli tuhat allekirjoitusta. Läpi vuorokauden avoinna oleva polku on luonnollisesti vielä käytetympi paikka taiteista nautiskelulle.
– Kävijöitä on ollut todella paljon, kun sitä vertaa esimerkiksi ryhmänäyttelyymme Joensuussa. Siellä kävi saman ajanjakson aikana 108 ihmistä, Auli Partio kertoo.

Geenimanipuloitu
huominen ei houkuttele

Auli Partion kädenjälkeä on nähtävissä sisänäyttelyn lisäksi ympäristötaidepolulla. Yhteistyössä kesälahtelaisen Ari Koskelan kanssa rääkkyläläinen taiteilija käsitteli geenimanipuloinnin ja luonnon välistä ristiriitaa.
Kahdesta suuresta puun lehdestä toinen on fuksian punainen. Kokonaisuus kuvastaa sitä, miten epäilyttävästi geenimanipuloinnin terästäminä kasvatetut luonnon kappaleet sopivat metsämaisemaan. Teos on luonnollisesti toteutettu kierrätystavaraa hyödyntämällä.
Toinen rääkkyläläinen, Satu Juvonen, on tehnyt satama-alueen helppokulkuisen maaston varrelle onnenonkijan. Järven rannalla kalastava Onni luottaa mahdollisuuksiinsa, vaikka syötti ei näytä vakuuttavalta.

Romahtaminen
oven takana

Rääkkylän Oravisalossa asuva Jukka Lampinen loihti helsinkiläisen ystävänsä Juhani Vierimaan kanssa neljännen osan teokseensa Hylätyt pihat, autiot talot. Edellisinä vuosina nähtyjen osien jatko on poikkeuksellisen vahva hyppäys ränsistyneisiin rakenteisiin.
Vielä 70-luvulla hyvin hoidetulle maatilalle ei löytynyt jatkajaa Rääkkylässä. Lampinen ja Vierimaa hyödynsivät romahtaneen talon jäämistöä taidepolkua varten. Sammaloituneet tiilet ja vanhat ovet tuovat mieleen kuinka nopeasti aika syövyttää talot, jos talo jää orvoksi. Paikallisista taitelijoista ansiokkaat jäljet polulle ovat tehneet myös Helena Paakkinen, Riitta Mikkonen ja Merja Kovanen.

Vastaa