Musta asu hävittää motoristin

Liikenneturva ja Liikkuva poliisi muistuttivat moottoripyöräilijöitä näkymisen ja oikeiden ajotapojen tärkeydestä. Viinijärveläinen Ismo Sairanen keskusteli Erkki Pesosen ja lehmolaisen Ari Turusen kanssa moottoripyöräilyn riskeistä ja niiden ehkäisystä.

Mustiin pukeutuneet motoristit myöntävät näkyvyysongelman, mutta asenteet elävät sitkeästi. Monelle ajopuvun väri on tärkeä tyyliseikka.

– Nahkainen vanha ajopuku sopisi pyörän tyyliin. Musta on olevinaan hyvä väri motoristille, naurahtaa outokumpulainen Markku Huovinen, joka omistaa 60-luvun MZ:n.

Viime viikon tiistaina juteltiin moottoripyöräilyn riskeistä Kuoringan levikkeellä. Paikalla olivat Erkki Pesonen Liikenneturvasta ja moottoripyöräpoliisi Antti Vauhkonen Liikkuvasta poliisista.

– Pienillä toimilla voi vaikuttaa omaan turvallisuuteen. Näkyvät ajovaatteet ja ennakoiva ajotapa ovat avainasemassa, Pesonen luettelee.

– Autoilijat eivät huomioi moottoripyöräilijöitä tarpeeksi. Itse pitää koko ajan olla valppaana, viinijärveläinen motoristi Ismo Sairanen lisää.

– Toisaalta pyörä saattaa tulla autoilijalle yllättävän pimeästä. Värikäs liivi erottuu huomattavasti mustaa pukua paremmin, hän jatkaa.

Asennekasvatus on alkanut purra.

– Maanteillä liivejä ja muita värikkäitä asuja näkee melkoisen paljon, kaupungeissa vähemmän, Lehmosta Kuorinkaan ajellut Ari Turunen pohtii.

Kulkupeli muiden joukossa

Kokeneiden pyöräilijöiden mielestä aloittelevalle motoristille paras ohje on maltti niin pyöräkaupassa kuin maantiellä.

– Heti aluksi ei kannata suurta pyörää ottaa alle, Sairanen pohtii.

– Itselläni oli ensin 500-kuutioinen Virago. Se oli hyvä aloittelijan pyörä, kun ei ollut liikaa eikä liian vähän tehoa. Nykyisellä 900-kuutioisella pyörällä olisi tullut vahinkoa.
Kokemattomalle kaverille hän ei pyöräänsä lainaisi.

– Tässä on niin paljon tehoa, etten uskalla itsekkään kaikkea kokeilla, Sairanen tuumii ns. kyykkypyörästään.

Turha pelottelu on ammattilaisten mielestä kuitenkin turhaa. Työssään päivittäin moottoripyöräilevä Antti Vauhkonen Liikkuvasta poliisista ei pidä moottoripyörää muita kulkuneuvoja vaarallisempana.

– Se on kulkupeli muiden joukossa. Ei sitä käytetä huippunopeuden vuoksi, vaan ketteryyden. Tällä ajelee vähän pienemmillä poluilla kuin autolla, Vauhkonen selittää.

– Tietysti suorituskykyäkin löytyy, joten varovainen pitää liikenteessä olla. Niinhän se on kaikilla ajoneuvoilla.

Kevät ja kesä vilkkainta aikaa

Yleensä pyörä kaivetaan talviteloilta vapun aikoihin, jos säät sen sallivat.

– Kevät on ihmeellistä aikaa, kun kokeillaan pyöriä talven jälkeen. Silloin ei tahdo kypäräkään pysyä päässä, Erkki Pesonen harmittelee.

– Moni on menettänyt henkensä ihan vain kokeillessaan lähitiellä kuinka moottori toimii.

Kevään ja kesän kauniit päivät houkuttelevat motoristit liikkeelle. Moottorit kylmenevät vasta syksyllä.

– Keleistä riippuen syys- tai lokakuussa lopettelen ajokautta. Kun taivaalta rätkii räntää, niin ei enää huvita pyörän selkään hypätä, Sairanen naurahtaa.

Vastaa