Paloaukean päiväkodissa sisäilmaongelmia

Paloaukean päiväkodin liikuntasalia ei ole käytetty pariin kuukauteen. Tilan oviaukot on nyt eristetty muovilla ja alipaineistus pitää huolen siitä, että betonilattiasta haihtuvat yhdisteet eivät leviä muihin tiloihin.

Päiväkodin lattiassa on runsaasti 2-etyyliheksanolia, jota esiintyy yleensä kosteuden vaurioittamien muovimattojen takia.

Vajaat viisi vuotta sitten käyttöönotetun Paloaukean päiväkodin lattiamateriaaleista on havaittu terveydelle haitallisia yhdisteitä.

Entiseen sotilaskotiin saneeratun päiväkodin sisäilmaa ja materiaaleja on tutkittu useaan otteeseen viimeisen kolmen vuoden aikana henkilökunnan ja lasten oireilujen vuoksi.
Huhtikuun alussa tutkimuksia laajennettiin poistamalla liikuntasalin muovimatto, johon oli ilmestynyt värilaikkuja.

Aiemmissa tutkimuksissa tilasta ei todettu hälyttäviä määriä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, mutta muovimaton poiston jälkeen havaittiin sekä PAH-yhdisteitä indikoivia yhdisteitä että runsaasti 2-etyyliheksanolia.

2-etyyliheksanoli aiheuttaa mm. hengitystietulehduksia.

– Näitä yhdisteitä ei havaittu yhdessäkään näytteessä aiemmin, eli matto ei päästänyt yhdisteitä läpi, tutkimukset tehneen Ositum Oy:n toimialajohtaja Rauno Pakanen toteaa tutkimuksen yhteenvedossa.

Ositumin korjausehdotus on, että pintalaatta ja sen alla oleva lämmöneriste poistetaan. Myös vesieristeenä oleva alkuperäinen bitumieriste on jyrsittävä pois ennen kuin aletaan rakentaa uutta.

Korjausehdotukset toteutetaan

Tutkimustulosten perusteella Paloaukean päiväkotia voidaan edelleen käyttää normaalisti päiväkotitoimintaan.

– Ensi viikolla tehdään kontrollitutkimus myös muihin tiloihin. Jos tarve vaatii, päiväkoti siirretään eri kiinteistöön. Remontti alkaa joka tapauksessa heinäkuussa, jolloin päiväkoti on kesälomalla, sivistysjohtaja Arto Jormalainen kertoo.

Ongelma tullaan korjaamaan Ositumin antamien ohjeiden mukaan.

Asiasta järjestetään tarvittaessa tiedotustilaisuus henkilökunnalle ja lasten vanhemmille.

Isännöitsijä Mauri Mutanen sanoo, että paniikkiin ei ole syytä.

– Lähtökohta on se, että ongelma tuli vasta nyt, kun pinnat avattiin. Jos tila olisi vaarallinen, olisi terveysviranomainen sulkenut rakennuksen saman tien. Olemme edenneet sitä mukaa, mitä asiasta on meille selvinnyt.

Sotilaskoti on rakennettu 60-luvulla, ja sille tehtiin varsin mittava remontti ennen päiväkotikäyttöä. Mutanen ei ota kantaa, mikä on aiheuttanut 2-etyyliheksanolin muodostumisen. Terveystarkastaja Jaana Valkaman mukaan talon alapohjaan on tehty kosteuskartoitus, jonka perusteella rakenteet ovat kuivia.

Toivottavasti korjataan pian

Neljävuotiasta tytärtään päiväkodilta maanantaina hakenut Raimo Järvinen toivoo, että remontti aloitettaisiin mahdollisimman pian.

Hänen mielestään vanhemmille annettu tiedote päiväkodin sisäilmasta oli vaikeaselkoinen.

– Ei siitä oikein selvinnyt, mitä aineita ne ovat ja mitä ne aiheuttavat ihmiselle, hän sanoo.

– Ainakin hoitajat tuntuvat olevan huolissaan tilanteesta. He ovat kertoneet, että lapsilla on esiintynyt mm. iho-oireita. Tyttärelläni on ollut flunssaa ja korvatulehduksia, mutta en osaa sanoa, johtuuko sairastelu päiväkodin sisäilmasta, Järvinen sanoo.

Vanhempainneuvostossa vaikuttava Erja Vipuveräjä sanoo, että koko rakennus tulisi tutkia tarkasti ennen remontin alkua.

– Onko muissakin tiloissa ollut mahdollisesti kosteusvaurioita ja vaikuttavatko ne sisäilman laatuun?

Vastaa