Mökkikauppa käy lamankin aikana

Ihmiset unelmoivat omasta kesänviettopaikasta lamasta huolimatta. Nyt tasovaatimukset eivät ole yhtä suuret kuin vuosi sitten.

Lama iski päälle viime vuoden lopulla eikä ehtinyt vaikuttaa lomamökkien ja – tonttien kauppaan. Maanmittauslaitoksen mukaan hinnat nousivat edelleen viime vuonna, esimerkiksi haja-asutusalueelle rakennettujen lomakiinteistöjen keskihinta nousi 21 prosenttia 60 500 euroon.

Kyseisistä kiinteistöistä tehtiin maakunnan alueella 134 kauppaa. Omistajat vaihtuivat parhaiten Liperissä (23 kauppaa). Rääkkylässä myytiin kymmenen.

Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin ostajat ja myyjät aktivoituvat. Kiinteistövälittäjät lähtevät kauteen positiivisin mielin.

– Yleensä markkinatilanteen vaihtelut eivät vaikuta läheskään niin paljon mökkikauppaan kuin asuntokauppaan. Asiakkaat etsivät tietyltä alueelta omaan käyttöön sopivaa ja ostavat, kun sellainen on saatavissa. Monesti kohdetta on etsitty hyvin pitkään, sanoo myyntijohtaja Hannu Mertanen SKV-Kiinteistövälitys Oy:stä.

Etuovi.com -sivuston mukaan Pohjois-Karjalassa oli maanantaina myynnissä 108 loma-asuntoa. Liperissä oli myynnissä 12 kesämökkiä. Rääkkylästä löytyi kuusi kohdetta.

Liperin Kiinteistövälitys Oy:n välitettävänä on kaksi kesämökkiä ja kolme tonttia. Yrittäjä Jorma Hannonen arvelee, että taloustilanne vaikuttaa lähinnä siihen, että myynnissä olevista kohteista tehdään enemmän tarjouksia. Eli pyydettyä hintaa ei olla valmiita maksamaan.

Kiinteistömaailman yrittäjä Jarmo Kinnunen on samoilla linjoilla.

– Tällä hetkellä myyjien ja ostajien hintanäkemykset eriävät aika lailla.

Toimitusjohtaja Kaisa Salminen Joensuun OP-kiinteistökeskuksesta selvittää tilannetta:

– Lama on vaikuttanut sillä tavalla, että nyt ostetaan edellisvuosien kauppoihin verraten edullisempia kesämökkejä. Toimialueellamme on myynnissä kohtalaisen runsaasti kesämökkejä, joista noin kolmasosa on yli 100 000 euron hintaisia. Kauppaa on tapahtunut 40 000-80 000 euron hintaisilla mökeillä.

Miten olisi mummonmökki?

Suurten vesien rannoilla sijaitsevat vapaa-ajan asunnot ovat sekä halutuimpia että hinnakkaimpia.

– Sijainti on tärkein valintatekijä, sillä rakennuksia voi aina korjata. Kooltaan 50-80 neliön mökit ovat kysytyimpiä, Hannu Mertanen sanoo.

Vaihtoehtojakin on tarjolla niille, joiden rahat tai uskallus eivät riitä siihen komeaan hirsilinnaan suuren veden ääreltä ja alle 20 kilometrin päässä Joensuusta.

Kiinteistövälittäjät kertovat, että rannattomat mummonmökit ovat nykyään haluttuja kohteita. Niiden kysynnän kasvu näkyy jo hinnoissa. Viime vuonna ”kuivan maan” mummonmökin keskihinta nousi 12 prosentilla 21 000 euroon.

– Kaikki eivät edes halua lähelle vettä. Monelle riittää, että saavat rauhallisen paikan, jossa voi puuhastella jotakin, Jorma Hannonen kuvaa.

Vastaa