Perinteikäs Osuusmeijeri sulautuu osaksi ItäMaitoa

Kokeneet hallintomiehet Martti Leppänen (seisomassa) ja Jouko Makkonen (edessä vas.) antoivat tukensa fuusiolle, mutta eivät olleet tyytyväisiä kaikkiin sopimuksen yksityiskohtiin. Leppänen kantoi huolta nuorten tuottajien asemasta ja Makkonen piti uuden osuuskunnan palkkiokäytäntöä liian avokätisenä.

Toiminta Liperissä ja lähikunnissa maidonvälittäjänä jatkuu. Samoin mylly, myymälä ja kaukolämmön välitys säilyvät, ensi vuoden alusta lukien uuden osuuskunnan nimissä.

Vastaavat päätökset tehtiin samanaikaisesti neljällä muulla paikkakunnalla. Alueosuuskunta Promilk, Kainuun Osuusmeijeri, Nurmeksen Osuusmeijeri ja Idän Maito sulautuvat yhdessä Liperin Osuusmeijerin kanssa Osuuskunta ItäMaidoksi. Yhdessä ne muodostavat maan suurimman maidon hankintaosuuskunnan.

Uuden järjestelyn kautta haetaan suurempaa yrityskokoa, joka mahdollistaa entistä kustannustehokkaamman toiminnan ja kilpailukykyisen tuottajahinnan.

Olli Laaninen hallitukseen

ItäMaito osuuskunnan yhdeksänjäseniseen hallitukseen tulee Liperistä yksi edustaja. Tehtävään nimettiin Olli Laaninen, joka on ollut runsaan vuoden ajan valmistelemassa nyt päätettyä järjestelyä.

Osuuskunta ItäMaidon 80-jäseniseen edustajistoon Liperi saa kolme paikkaa, mutta heidän valintansa tapahtuu myöhemmin. Edustajiston paikoista lähes puolet (38) menee Promilkille.

Taloudellisesti liperiläisten maidontuottajien osuus fuusiossa on kuitenkin merkittävämpi.

Liperin Osuusmeijeri on fuusion osapuolista vakavaraisin. Sen omaisuusarvoksi on laskettu yli seitsemän miljoonaa euroa. Esimerkiksi Promilkin maidontuottajien osuuspääoma ei korotu sulautumisen yhteydessä, mutta liperiläisten osalta tähänastinen sijoitus kasvaa 2,4-kertaiseksi.

Keskustelua äänestyksittä

Kokouksessa keskusteltiin sulautumisen vaikutuksista, mutta ei äänestetty päätöksistä. Pöytäkirjaan merkittiin yksi liittymistä koskeva eriävä mielipide ja tulevan hallinnon palkkioiden tasoa pohdittiin. Kannatettua muutosesitystä ei kuitenkaan tullut.

Vielä tämän vuoden jatkavaan Liperin Osuusmeijerin hallintoneuvostoon valittiin uusina jäseninä Heini Laukkanen Heinävedeltä ja Heli Ylönen Liperistä. Erovuoroisista jatkavat Pirkko Auvinen, Jussi Miettinen ja Jari-Pekka Pietarinen Liperistä sekä Harri Pöllänen Enonkoskelta.

Meijerin viime vuoden tulos oli edellistä jonkin verran parempi. Tilikauden ylijäämä oli 75 416,93 euroa (edellisenä vuonna 1 879,57). Tulosparannus tuli lähinnä laitteiden ja kiinteistöjen myynnistä.

Maidon viimevuotisen hinnannousun siivittämänä oli osuuskunnan liikevaihto hypähtänyt 2,4 miljoonaa euroa eli 22 prosenttia. Myllyn ja myymälän liikevaihto kasvoi vieläkin vauhdikkaammin eli 28 prosenttia. Osuuskunnan liikevaihto oli 13,1 miljoonaa euroa.

Kokous hyväksyi tilit ja toimintakertomuksen sekä myönsi tili- ja vastuuvapauden tilivelvollisille. Päätöksiä tekemässä oli viitisenkymmentä osuuskunnan jäsentä. Puhetta johti Pellervon lakimies Kari Lehto ja sihteerinä toimi meijerin toimitusjohtaja Kirsi Andersin.

Kolmetuntisessa kokouksessa – ikään kuin muutoksen ilmentymänä – nähtiin sekin ihme, että kahvipöytä oli katettu ilman juustoa. Piirakoiden päälle oli tarjolla munavoita ja naudanlihaa…

Vastaa