Kevätkukille jatkoaikaa oikealla hoidolla

Floristi Sari Huhtala neuvoo laittamaan sipulikukat kukkapenkkiin jatkamaan kasvuaan maan sulettua. Afrikan tähdikkikin viihtyy ulkona kesän ajan, syksyllä mukula on kyllä kaivettava ylös.

– Terävällä veitsellä uusi imupinta ja maljakkoon kylmää vettä vain vähän, Ylämyllyllä kukkakauppaa pitävä floristi Sari Luhtala neuvoo tulppaanien hoidossa.

Liika vesi saa tulppaanit kasvattamaan pitkää vartta. Jos viitsii vielä nostaa kimpun yöksi viileään, niin kukille tulee tuplaten elinaikaa.

Tulppaanikimppuja myydään myös ns. kuivana. Kannattaa lukaista käyttöohje muovikääreestä.

– Kimppu laitetaan kääreineen veteen yleensä noin tunniksi. Tulppaanit imevät itseensä vettä ja jähmettyvät terhakasti pystyyn, sitten vasta muovi pois.

Sipulikukat kukkapenkkiin

Ikkunalaudalla kukkiva kevätesikko saattaa ehtiä sisällä nuupahtaa aika surkean näköiseksi. Jos kukassa on vähänkin elonmerkkiä ja juuristo kunnossa, kannattaa esikko istuttaa lumien sulettua kukkapenkkiin jatkamaan eloaan.

– Nykyisin, kun on lämmintä pitkälle syksyyn, saattaa kevätesikko alkaa kukkia uudelleen jo samana syksynä. Kotimaiset lajikkeet lähtevät kasvuun parhaiten, ne on näihin olosuhteisiin jalostettu, ulkomaisista ei samalla tavalla tiedä.

Narsissit, helmililjat ja muutkin sipulikasvit voi myös istuttaa ulos maan sulettua. Sisällä sipulikukat tykkäävät viileästä ja niukasta kastelusta kylmällä vedellä.

Trendikukka orkidea on mainettaan helppohoitoisempi.

– Kerran viikossa kukka purkkeineen vesiastiaan ja annetaan juuriston imeä vettä. Joka kolmannella kastelukerralla lannoitetaan omalla orkidealannoitteella.

Lehtihankaan ei saa jäädä vettä seisomaan. Valossa viihtyvä orkidea voi kukkia ahkerasti pitkäänkin, kukkavarsia ei katkaista kukinnan jälkeen, ne voivat versoa uusia varsia.

Energiaa kukista

Yksi kukkakaupan sesongeista pääsiäinen on takana, äitienpäivä ja kevään valmistujaiset vasta tulossa. Kunhan kevät vähän etenee tulevat myyntiin ulkokukat.

Sari Luhtala perusti kukkakaupan Ylämyllylle tasan vuosi sitten – vähän omaksikin yllätyksekseen.

– Palaset vain loksahtivat kohdalleen. Yrittäjyydessä on oma vapautensa, vaikka saakin tehdä kuutta päivää viikossa. Ja asiakkaat ovat ihania ja hyväntuulisia.

Harvapa sitä lähteekään kukkia kiukuspäissään ostamaan.

Luhtala on vakuuttunut kukkien tervehdyttävästä tai ainakin mieltä virkistävästä vaikutuksesta.

– Näissä on paljon hyvää energiaa.

Vastaa