Sivistyslautakunta rukkasi tuntikehystä alaspäin

Kuka voittaa ja kuka häviää tuntikehyspainissa? Sivistysjohtaja Arto Jormalainen odottaa kunnanhallituksen tämäniltaiselta kokoukselta uusia ratkaisuja Liperin koulujen tuntikehysasiassa. Kunnanhallitus käytti otto-oikeuttaan sivistyslautakunnan aiempaan päätökseen.

Muilta osin sivistyslautakunta jättäytyi aiempien päätöstensä taakse ja odottaa kunnanhallitukselta mahdollisia uusia avauksia.

Alkuperäiseen tuntikehykseen sisältyi yhteensä 2 572 tuntia ja muutokset edelliseen lukuvuoteen koskivat Liperin, Viinijärven ja Ylämyllyn kouluja. Liperiin oli tulossa lisätunteja 37, Viinijärvelle 0,5 ja Ylämyllylle 23 tuntia vähemmän.

Urpo Airaksinen esitti lautakunnan aiemman päätöksen voimassa pitämistä muuten kuin Ylämyllyn tuntikehyksen osalta. Äänestyksessä tämän esityksen kannalle asettuivat lisäksi Kauko Huohvanainen, Jouni Auvinen, Heli Lavikainen, Tapio Mustonen ja Janne Puhakka. Sivistysjohtajan esitystä tukivat Sirpa Naumanen ja Hilkka Hiltunen. Kyse oli lähinnä oppilasmääriin liittyvä tekninen muutos.

– Joensuun kouluun 5. luokalle on Ylämyllyltä siirtymässä oppilaita käsittääkseni lähinnä venäjän kielen opiskelun, selventää muutosta sivistysjohtaja Arto Jormalainen.

Jatkossa Tapio Mustonen esitti Viinijärven koulun tuntikehyksen lisäämistä 15 tunnilla, mikäli Ylämyllyltä Viinijärvelle siirtyvien oppilaiden määrä lisääntyy siinä määrin, että on perustettava yksi lisäryhmä 7.-luokkalaisille tulevaksi lukuvuodeksi. Mustosen esitystä kannattivat Janne Puhakka, Heli Lavikainen, Urpo Airaksinen, Jouni Auvinen, Kauko Huohvanainen ja Sirpa Naumanen.

Äänestyksen myötä Viinijärven tuntikehys nousi ehdollisena 560 tunnista 575:een.

Sivistyslautakunnan tuntikehysesitys lukuvuodelle 2009-2010 on seuraava:

Käsämä 90, Mattisenlahti 87, Risti 60, Salokylä 87, Vaivio 87, Liperi 844, Viinijärvi 575 ja Ylämylly 720.

”Tuskin läpi hallituksessa”

Kunnanhallitus käytti lautakunnan päätöksestä otto-oikeuttaan, kun se katsoi tuntimäärien supistukset erityisesti Liperin osalta liian rajuiksi. Sivistyslautakunnan nyt tekemä esitys on vieläkin kovempi. Kun edellisen kokouksen jälkeen miinus oli 44 tuntia, se on torstain kokouksen jälkeen 66 tuntia.

– Odotamme kunnanhallituksen tekevän oman esityksensä, Jormalainen sanoo lautakunnan terveisinä.

Hän odottaa kunnanhallitukselta uutta kannanottoa myös koulujen oppilasmäärävaatimuksiin. Vuonna 2010 pitäisi aiemmin tehtyjen päätösten pohjalta kellojen soida alle 40 oppilaan kouluille. Uuden valtuuston kanta on kuitenkin ollut, ettei kyläkouluja tällä kaudella lopeteta.

– Oppilasvaatimus pitäisi pudottaa jonnekin 30:een, jos aiotaan toimia päätösten mukaisesti.

Pienimmässä koulussa, Ristissä, oppilaita on nyt 28, mutta tilanne on jonkin verran korjautumassa.

– Sekin on otettava huomioon, etteivät Ristin koulun oppilaat mahdu Viinijärven tiloihin, ja lisärakentamiseen tuskin löytyy rahaa tänä päivänä, Jormalainen sanoo.

Vastaa