Kalastusalueiden parhaita puolia Rääkkylässä

Kalatalouskonsulentti Risto Tarikka kehuu, että Keski-Karjalan kalastusalue on kerännyt kesäasukkaiden ja lomalaisten lisäksi runsaasti oman maakunnan kalastajia.

Valinnan suorittaneen Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön perusteluissa kiinnitettiin huomiota alueen kalastuslupatulojen moninkertaistumiseen.

Järjestön kalatalouskonsulentti Risto Tarikka näkee monta syytä lupatulojen kasvuun:

– Kasvua tuli edelliseen vuoteen nähden lähes 50 prosenttia. Samaan aikaan monen muun kalastusalueen lupamäärät ovat säilyneet entisenlaisina tai jopa vähän laskeneet.

– Taloudellisesti pienehkönä kalastusalueena Keski-Karjala on saanut paljon aikaan. Tärkeimpien kylien rannoilta löytyvät veneille laskuluiskat. Tämän vuosituhannen puolella on rakennettu kuusi uutta kotaa, jotka parantavat kaikkien vesillä liikkujien olosuhteita.

Kalastusalue on tiedottanut päätöksistään ja palveluistaan avoimesti sekä monin eri tavoin. Alue on hyvä esimerkki isännöitsijän, hallituksen, osakaskuntien ja virkistyskalastajien järjestöjen yhteistyöstä, Tarikka painottaa.

Ilman talkootyötä ei tulisi kunnianosoitusta

Pötsönlahden Kalaveden osakaskunnan puheenjohtaja Vilho Koskelo oli iloinen valinnasta, jonka takana on pitkä kehitystyö. Monien muiden rääkkyläläisten tavoin Vilho Koskelo on antanut panoksensa kalastusalueen vetovoimalle, joka ei ole eurojen sanelemaa.

– Talkootyöllä olemme aika vahvasti edistäneet toimintaa. Myös kunnat ovat olleet kehittämisessä mukana. Esimerkiksi kuhaa on istutettu paljon. Hyvä lohikanta on tuonut alueelle uistelijoita.

Hoitotoiminnan ja pyydysrajoitusten ansiosta kalastusalue on saavuttanut harrastajien keskuudessa hyvää mainetta. Alueen lupatiedotteesta ja kartasta löytyvät kalastuslupien myyjät, kalastusalueen määräykset alamitoista ja pyydysrajoituksista sekä kalakotien ja laskuluiskien sijainnit.

– Lupamenettely on ollut hyvä. Alueelle myönnettävät luvat on saatavissa nopeasti netistä tai jopa puhelinsoitolla, Koskelo tietää.

Osakaskuntien kautta myytiin yli 200 lupaa

Keski-Karjalan kalastusalueeseen kuuluu pääosa Paasivedesta sekä Orivesi Kuhakivenselältä Puhoslahteen saakka. Lupa-alueen pinta-ala on noin 20 000 hehtaaria.

Alueen kymmenestä osakaskunnasta kolme on Rääkkylästä. Pötsönlahden lisäksi alueella Jaama-Täitimenniemen kalastuskunta ja Haapasalmen osakaskunta.

– Kalastusalueen suoraan myymiä lupia oli 212 viime vuonna, isännöitsijä Raimo Puruskainen kertoo.

Veneiden vesillelaskuluiskat ovat Muljulan entisellä nippupurkauspaikalla, Pötsönlahden sekä Jaaman ja Haapasalmen kylätalon rannoilla ja Haapasalmen kylätalon rannassa Pantunniemessä.

Liperiläinen Risto Tarikka toteaa, että Keski-Karjalan kalastusalue on kerännyt kesäasukkaiden ja lomalaisten lisäksi runsaasti vapaa-ajan kalastajia maakunnan eri puolilta.

Vastaa