Uusille liperiläisille eväitä arkeen ja vapaa-aikaan

Jyrinkylään kesäkuussa Joensuusta muuttanut Kati Olkkonen oli kuulemassa uuden kotikunnan asioita sylissään yhdeksän kuukauden ikäinen Samuel-poika. Oletettavasti tiedot kunnan tarjoamista päivähoitomahdollisuuksista kiinnostivat.

Sen verran tietopaketti oli tiivis, että isompaa kysymystulvaa ei syntynyt. Kouluverkkoon liittyvät ratkaisut kuitenkin kiinnostivat.

– Millaisia paineita on pienten koulujen lakkauttamiseen?

Sivistysjohtaja Arto Jormalainen painotti, ettei kouluverkkoon kosketa; se on poliittinen ilmasto tällä hetkellä.

– Kuntastrategian rakentaminen on käynnissä, ja sen yhteydessä linjataan myös kouluverkkoa, muistutti kunnanjohtaja Hannele Mikkanen.

Ristin koulun oppilasmäärä putoaa ensi syksynä 26:een ja ryhmät supistuvat pieniksi.

– Yksi harkinnassa oleva vaihtoehto on 2-opettajaisuus tilapäisenä ratkaisuna. Seuraavana syksynä olisi Ristissä aloittamassa sitten jo 14 ekaluokkalaista.

Kunnanjohtaja muistutti, että tilanteessa, jossa koulukiinteistössä joudutaan tekemään isompia korjauksia, myös opetuksen järjestäminen otetaan aina harkintaan.

Liperin kouluihin on ensimmäiselle luokalle ilmoittautunut ensi syksyksi 140 oppilasta. Määrä on samaa luokkaa kuin aiempinakin vuosina.

Päivähoidossa uusia kokeiluja

Esiopetusryhmiin ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Esiopetusta annetaan kuudessa yksikössä.

– Perhepäivähoidossa kokeillaan työparien käyttöä, jotta työ ei tuntuisi tekijästään yksinäiseltä, kertoi varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Korhonen.

Iltapäivätoimintaa löytyy Liperissä kolmesta paikasta ja päiväkoteja on kuusi.

– Tällä puolella on Liperissä eletty murroskautta. Perhepäivähoidosta on siirrytty paljolti päiväkotihoitoon ja kysyntä on kasvanut erittäin nopeasti, Hannele Mikkanen muistutti.

Liperin tarjoamia vapaa-ajan palveluja esitteli vapaa-aikasihteeri Raimo Piiroinen.

– Meillä on aktiivinen nuorisovaltuusto, tunnustusta saanutta Awartti-toimintaa, runsaasti kulttuuritapahtumia ja hyvät mahdollisuudet erilaiseen liikuntaan. Hiihtolatuja on tarjolla enemmän kuin monessa muussa vastaavan kokoisessa kunnassa.

– Talvilomatapahtumista on oma esitteensä, ja talvi- ja syyslomaksi on nuorille räätälöity erilaista toimintaa.

Viinijärvelle supistuksia

Sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva-Liisa Naukkarinen kertoi sekä OkuLi-yhteistyön tuomista muutoksista että päivittäisestä terveydenhoidosta Liperissä.

– Vastaanottojen toimivuus eri taajamissa riippuu lääkäritilanteesta, ja esimerkiksi tällä viikolla tulee Viinijärven lääkärivastaanottoon supistuksia, kertoi Naukkarinen.

Neuvolapalvelujen tarjonta jatkuu kaikissa taajamissa.

– Omaishoidon tukeen on tarkoitus satsata jatkossa. Nyt tukea saavia on 60-70.

Kuntalaisille lisätään mahdollisuuksia itsehoitoon muun muassa verenpaineen mittauspisteitä lisäämällä.

Esille nousi myös päivystyksiin liittyvän puhelinpalvelun keskittäminen yhteen numeroon – riippumatta siitä, mikä terveyskeskus kulloinkin päivystää.

– Liperissä saa ennakkoajan, joka vielä kohtuullisesti pitää paikkansakin. Silloin kun joutuu menemään Tikkamäelle saa helposti varautua 5-6 tunnin jonotuksiin ilman aikavarauksia, lääkäri Pirkko Siro muistutti.

Ennakoivaa kaavoitusta

Yhdyskuntasuunnittelija Anu Louhelainen selvitteli kaavoituksen tämänhetkistä tilannetta ja kertoi kunnan pyrkivän jatkossa ennakoivaan kaavoitukseen poikkeamislupien käytön sijaan.

Liperissä kaavoituksen päivittäminen ohjautuu jatkossa Ylämyllyltä Käsämään päin.

Lähiajan asioita ovat yritystalon uudet liikenne- ja paikoitusjärjestelyt sekä jo rakennetun Jyrin alueen viimeistely.

– Sillä suunnalla on edetty kiireisellä aikataululla ja joitakin asioita joudutaan tarkastelemaan kaavoituksellisestikin uudelleen.

Hengellisen vireen uusien asukkaiden iltaan toivat Taipaleen ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Paavo Ratilainen ja Liperin seurakunnan kirkkoherra Ilpo Hilke. Laajaa tietopakettia sulateltiin paikallisista eväistä rakennetun ruokapöydän antimilla.

Vastaa