Edunvalvoja muuttaa kaupunkiin

Tarvo Saukkonen tekee vielä pari kuukautta töitä Liperissä linja-autoaseman kiinteistössä sijaitsevassa toimistossaan.

Yleinen edunvalvonta siirtyi vuoden alussa kunnilta valtiolle. Liperin edunvalvojan Tarvo Saukkosen työhuone löytyy maaliskuusta alkaen Joensuusta.

Saukkosen työpaikka on maaliskuun alusta alkaen Niskakatu 1:ssä Joensuussa. Hän on Joensuun oikeusaputoimiston 11. edunvalvoja. Maakunnassa on edunvalvojia täsmälleen tuo määrä. Heistä kuusi tulee siirtymään saman katon alle Niskakadulle.

– Entiset asiakkaani säilyvät ja uusia tulee 60 kappaletta, Saukkonen kertoo.

Lähes 19 vuotta Liperin kunnan palkkalistoilla ollut Saukkonen on tällä haavaa sadan kuntalaisen edunvalvoja. Hänen päämiehiään ovat mm. maistraatin tai käräjäoikeuden määräämät alaikäiset, kehitysvammaiset ja vanhukset, jotka eivät itse pysty valvomaan etujaan.

Työnantajan vaihtuminen liittyy kunta- ja palvelurakenneuudistukseen.

– Minun kannaltani tässä on erinomainen asia se, että saan ympärilleni työyhteisön. Asiakkaiden kannalta muutos ei ole niin hyvä, koska tavoitettavuus heikkenee edunvalvojien siirtyessä keskuksiin. Täällä Liperissä ovi ja puhelin ovat olleet auki koko ajan, mutta Joensuussa tulee vastaanotto- ja puhelinajat.

– Liperissä tulen käymään viikoittain. Asia on vielä auki, mutta tapaan täällä asiakkaita joko omassa vastaanottopisteessä, sosiaalitoimistossa tai asiakkaiden kotona.

Paluu vanhaan käytäntöön

Muutos merkitsee paluuta entiseen, edunvalvonta hoidettiin vielä 80-luvun lopussa oikeusaputoimistoissa. Sitten virkoja alettiin perustaa kuntiin.

– Liperin edunvalvojan virkaan haki kaksi henkilöä vuonna 1990, ja toinen heistä olin minä, merkonomin tutkinnon aikoinaan suorittanut Saukkonen kertoo.

Nykyisin edunvalvojaksi pääsee, jos taskussa on ylempi korkeakoulututkinto.

Tosin työ vaatii muutakin kuin on sopivan korkean koulutuksen.

– Tässä vaaditaan erilaisia sosiaalisia taitoja, joita ihmisellä joko on tai ole. Ammattitaito tulee työkokemuksen kautta, Saukkonen sanoo.

Vanhusväestö työllistää

Edunvalvonnan tarve on kaksinkertaistunut Saukkosen aikana.

– 90-luvun alussa minulla oli noin 50 päämiestä, kun viime vuosina heitä on ollut noin sata. Lähinnä syynä on se, että ihmiset elävät entistä pidempään.

– Vanhuksia tulee asiakkaiksi, koska omaisilla ei riitä aikaa ja energiaa mm. pankkiasioiden hoitamiseen.

Saukkonen kiittelee Liperiä työnantajana. Työ on ollut sujuvaa mm. osa-aikaisen sihteerin ansiosta. Esimerkiksi vuonna 2004 Liperissä oli parhaiten järjestetty edunvalvonta Joensuun maistraatin alueella.

– Kunta on antanut mahdollisuuden toimia, joskaan työn arvostus ei ole ollut täysin kohdallaan, Saukkonen tuumaa.

Vastaa